Kravlja koža kao luksuzna prostirka za pod

Ako ste u potrazi za tepihom ili prostirkom koja će uljepšati vaš pod, obavezno razmotrite kupovinu kravlje kože. Kravlja koža će u prostor unijeti toplinu, teksturu i dozu luksuza. Odlično će se uklopiti kako u moderne tako i klasične enterijere. 

Kravlja koža

Kravlja koža

Kravlja koža je dugotrajna opcija kao podna prostirka. Pravilnim održavanjem trajaće vam godinama. Kravlja koža je ugodna na dodir, lako se čisti, otporna je na mrlje, sjajna je i izuzetno prilagodljiva. Njih možete upotrijebiti uz ljubičastu plišanu sofu ili uz namještaj u shabby chic stilu, lijepo će pristajati i u modernim kuhinjama velikih i sjajnih površina a da ne spominjemo spavaće sobe uređene u seoskom stilu.

Kravlje kože su opcija za sve one koji su alergični. Za razliku od vještačkih materijala od kojih se prave antialergijski tepisi u kravljoj koži se znatno manje prašine zadržava a prirodan je materijal. Svaka koža je unikatna a vi birate da li će biti crno-bijela, smeđe-bijela, sa više jedne ili druge boje. Doduše danas se mogu naći u prodaji i kravlje kože prebojene u neku drugu boju npr. zelenu. Kravlje kože su izuzetno zanimljiv materijal za dekorisanje doma pa sem što ih možete upotrijebiti kao tepih, možete ih staviti na svoju garnituru za sjedenje ili ih pak okačiti na zid. Svaka je koža unikatna a posebno će se istaći u enterijerima u kojima je akcenat stavljen na upotrebu prirodnih materijala kao što su drvo i kamen. Ako niste ljubitelj tepiha i više volite sjajan, ulašten parket a ipak imate potrebu za nekom podnom prostirkom, razmislite o kravljoj koži kao detalju na vašem podu.

ODRŽAVANJE

Ako vas brine održavanje kravlje kože nema potrebe. Kravlja koža se usisava kao i svaki drugi tepih. Povremeno je istresite napolju. Kravlje kože koje nisu bojene ne mogu da izblijede. Povremeno plastičnom ribaćom četkom prečetkajte kožu i to u pravcu u kome je rasla dlaka. Kravlje kože se ne smiju prati u veš mašini međutim možete je vlažnom četkom sa sapunom iščetkati, samo pazite da četka ne bude isuviše mokra. Četkanje pomaže da dlake ostanu meke i rastresite. Mrlje od vina, kafe ili prosute hrane se relativno lako uklanjaju. Odmah suhim papirnim ubrusima il krpom uklonite prosuto. Ako je prosut kolač uklonite ostatke tupom stranom noža. Zatim nakvašenom spužvicom sa malo deterdženta trljajte mjesto u svim pravcima. Kada uklonite nećistoće uzmite suhu krpu i ponovo trljajte mjesto na koje je prosuto vino. Na kraju mjesto prečekajte sa rastvorom 5% bijelog vinskog sirćeta i 95% vode. Masne mrlje ćete ukloniti eukaliptusovim uljem.

Veliki broj uspješnih dizajnera enterijera ne oklijeva prilikom upotrebe kravljih koža. Budite slobodni  da ih koristite kao tepih u svim prostorijma vašega doma a za inspiraciju neka vam posluže slike ispod.

Tagged under

Leave a Reply