Korisni savjeti za uređenje vrta u toskanskom stilu

Uređenje vrta u toskanskom stilu nije teško i ne zahtjeva velika sredstva. Najčešće ćete koristiti materijale koji su vam dostupni: drvo, kamen i šljunak. Biljke koje ćete uzgajati su većinom višegodišnje, izuzev sezonskog cvijeća koje pak i sami možete uzgojiti.

Citrus posadite u saksiju ako ne živite na jugu

uredjenje dvorista toskana1

Kako ne biste pogriješili u izboru materijala, boja i elemenata za vaš vrt u toskanskom stilu pripremili smo najčešće greške koje se prave prilikom uređenja i savjete na šta trebate obratiti posebnu pažnju.
Najčešća greška u uređenju vrta u toskanskom stilu je upotreba pastelnih boja, kao što je bebi roza. Ovi tonovi izgledaju isprano i blijedo na dnevnom svjetlu i ne odaju utisak svježine. Za dekoracije koje ćete koristiti u svom vrtu izaberite svijetle tonove crvene, narandžaste, karmin crvene i žute boje, oni će biti u kontrastu sa cvjetovima biljaka koje se tradicionalno koriste u toskanskim vrtovima. Takođe, ne pretjerujte sa sukulentnim biljkama. Iako su ove biljke izuzetno lake za uzgajanje one se ipak ne uklapaju u sliku toskanskih vrtova. Ako ih ipak planirate upotrijebiti upotrijebite ih sa mjerom. Vrlo je bitno da ne korsitite sivi šljunak ali ni beton u uređenju vrtova u toskanskom stilu. Toskanski stil se zasniva na upotrebi toplih zemlajnih boja a siva to svakako nije.
Za uređenje vrta u toskanskom stilu uvijek birajte biljke koje su karakteristične za to područje pri tome mislimo na: lovor, masline, vinovu lozu, mediteranske ljekovite i začinske biljke, lavandu itd. Neke biljke ćete moći uzgajati u zemlji dok ćete druge ipak morati posaditi u saksije. Ove biljke ne samo da će stvoriti izgled toskanskog dvorišta već ćete uživati i u njihovom mirisu. Budite slobodni da upotrijebite i ornamentalne trave koje iako nisu karakteristične za Toskanu sjajno će se uklopiti u izgled dvorišta. O bojama smo već nešto rekli, bit je da izaberete tople boje za zidove, staze, fontane i sl. Kamen i šljunak bi trebao biti bež, žute ili smeđe boje nikako bijele ili sive. Iako vrtovi u toskanskom stilu ne zahtjevaju mnogo održavanja ipak ih je potrebno redovno zalijevati. Najbolje je da instalirate zalijevanje kap po kap a da biljke zasađene direktno u zemlju pospete pokrivkom za tlo (malčom).

uredjenje dvorista toskana2

U toskanskom vrtu možete uzgajati sljedeće biljke:

Tradicionalne biljke

Italijanski čempres (Cupressus sempervirens)
Lovor (Laurus nobilis)
Maslina (Olea europaea)
Fikus (Ficus carica)
Citrusi i smokve
Vinova loza (Vitus vinifera)
Lavanda (Lavendula spp. and cvs.)
Ruzmarin (Rosmarinus officianalis)
Timjan (Thymus spp.)

Ornamentalne trave

Lindmajerova ukrasna trava (Muhlenbergia lindheimeri)
Jelenja trava (Muhlenbergia rigens)
Sesleria spp.

Još neke biljke koje možete uzgajati su

Mediteranska palma (Chamaerops humilis)
Maireana sedifolia
Jerusalemska žalfija (Phlomis fruticosa)
Klivlendska salvija (Salvia clevelandii)
Bijela žalfija (Salvia apiana)

Tagged under

Leave a Reply