Kondenzacija, prvi korak ka stvaranju vlage u stanu

Stvaranje kondenzata uglavnom izgleda kao bezopasno nakupljanje kapljica tečnosti na stjenkama čaše koje ostavljaju vodene krugove na vašem stolu, vrlo često vas ljuteći zbog nastalih fleka. Međutim, kondenzacija je mnogo više od toga.

kondenzatKondenzacija je proces koji konstantno traje. Kondenzat nastao ovim putem je prisutan uvijek u vazduhu. Na primjer, ako je temperatura naglo pala napolju a u prostoriji postoji određena količina pare, u određenom trenutku kapljice se više ne mogu održavati u vazduhu i one padaju, kao kiša. Kondenzaciju ćete primjetiti ako za vrijeme hladnog vremena dišete u staklo od prozora. Nastala izmaglica je kondenzat. Ovako ostavljene kapljice u uglovima prostorije, prozora, mogu izazvati oštećenja. Vlaga može nastati i kada vam slavina kapa ili ako vam krov prokišnjava, princip je isti.

Kako spriječiti nastajanje kondenzata?

Poklopite lonce i tave kada kuhate, kuhajte samo onoliko koliko je potrebno. Nastalu paru možete izbaciti ventilatorom, i u napi u kuhinji se nalazi ventilator, ovaranjem prozora i vrata. Izbjegnite stvaranje vlage u ormarima i plakarima tako što ćete omogućiti nestanak kondenzata pravljenjem rupa kroz koje nesmetano može da nestane. Najbolje je ove rupe napraviti na leđima ormara ili na vrhu. I možda najvažniji način sprečavanja stvaranja vlage u stanu je izolacija. Najbitnije je izolirati prostor oko prozora i vrata, na taj način ćete u toku zimskih mjeseci toplotu zadržati unutra a vlagu napolju.

buđObratite pažnju da ne blokirate otvore za ventilaciju. Oni su tu sa razlogom. U njih uvijek možete ugraditi učinkovitije ventilatore. Ako vam vizuelno ne odgovaraju ovi otvori postoje rješenja kojim se oni mogu maskirati a da i dalje budu funkcionalni. Najkritičnija prostorija kod stvaranja vlage a samim tim i buđi ili plijesni, je kupanica. Prilikom tuširanja oslobađa se velika količina vodene pare koja, ako je vani hladno, stvara odlične preduslove za stvaranje buđi ili plijesni na zidovima i fugama pločica. Ovo izbjegnite ventiliranjem kupaonice za vrijeme tuširanja ili otvaranjem prozora koja će imati sličan učinak.

Ako primjetite kondenzat po ćoškovima, nemojte paničiti. Ćošak posušite suhom krpom. Dobro provjetrite stan i obratite pažnju da ne dođe do novog stvaranja kondenzata na istom mjestu.

Tagged under

Leave a Reply