Koliki stan možete priuštiti?

Najbitnije pitanje koje sebi trebate postaviti prilikom iznajmljivanja stana je, koliko novca možete izdvojiti za rentu?  Iznajmljivanje stana ili kuće je veliki korak. On znači sopstvenu slobodu, svoj životni prostor i nezavisnost.

[pullquote]Niko, sem vas, nije u mogućnosti da izračuna koliku rentu vaš budžet može da izdrži[/pullquote] Međutim, iznajmljivanje stana je ozbiljna finansijske obaveza koja zahtijeva dobro planiranje, raspolaganje i trošenje. Iznajmljivanje stana nije samo pronaći stan i potpisati ugovor. Da bi iznajmili stan morate da znate sa koliko novca raspolažete a koji možete preusmjeriti na rentu. Prilikom izračuna moraćete se osvrnuti godinu dana unazad. Jedno od osnovnih pravila je da na najam stana ne bi trebali potrošiti više od 28% svojih mjesečnih primanja. Većina zaboravi i druge troškove koji nisu zanemarljivi, a to su komunalije, utrošak struje, plina, grijanja, vode, ali i kablovsku TV, fiksnu  telefoniju i internet. Ovi troškovi podignu cijenu najma stana za dodatnih 10-20%. U proračun moraćete uključiti i postojeća kreditna zaduženja. ništa manji izdaci nisu za prevoz, osiguranje automobila i njegovo servisiranje. Ne zaboravite, ljetovanje ili zimovanje, poklone za praznike, rođendane i sl. Na kraju uključite cijenu hrane, odjeće i obuće.  Niko, sem vas, nije u mogućnosti da izračuna koliku rentu vaš budžet može da izdrži. Prije polaska u potragu za stanom koji treba da postane vaš dom, sjednite i sve dobro preračunajte.  Koliko novca vam je na raspolaganju? Kada odlučite kolike su vaše finansijske mogućnosti, nemojte odstupati od tog iznosa.

U potragu za stanom naoružajte se sa našim Vodičem kroz iznajmljivanje stana, koji će vam pomoći da izaberete stan koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima. NekretnineDECOR-vodič kroz iznamljivanje stana!

Tagged under

Leave a Reply