Koje se drveće i grmlje orezuje u proljeće?

Orezivanje drveća i grmlja u rano proljeće nudi nekoliko prednosti. Orezivanjem drveća prije nego je olistalo imate mogućnost da formirate njegov oblik bez smetnje. Izvršite orezivanje u vrijeme kada su temperature još uvijek ispod 20ºC i niže, tako smanjujete stres koje biljke doživljavaju.

Takođe, grmlje i drveće koje se orezuje prije nego je olistalo dobija mogućnost da prije zaliječi rane nastale orezivanjem. Isto tako, ono je akumuliralo hranu u korijenju i orezivanjem se ta hrana ne baca na nepotrebne izdanke koji se moraju ukloniti.

Orezivanje drveća

Orezivanje drveća

Počnite prvo sa zimzelenim drvećem i biljkama. Popravite oblik koji formirate i uklonite suhe i polomljene grane. Izbjegavajte skraćivanje stabla ili starih grana jer se one ne mogu regenerisati. Na ovaj način se orezuju borovi, smreke, tise, šimšir, tuje…

Orezivanje grmlja

Orezivanje grmlja

U proljeće dobro orežite grmlje koje ne cvjeta u rano ljeto, kao što je: hibiskus, Lagerstroemia, neke hydrangeae… Uklonite tanke izdanke a i prorijedite unutrašnjost grma. Biljke koje cvjetaju u ljeto konačno skraćivanje na željenu visinu obavite nakon što prođe opasnost od mrazeva. Neke biljke se orezuju tek kada im prođe cvjetanje, a to su: jorgovan, forzicija, jasmin crvene boje (Weigela) …

Orezivanje ruža obavite dok biljka još miruje. Uklonite oštećene i polomljene izdanke  one koje kvare oblik ruže. Kod ruža penjačica tj. puzavica, uklonite samo suhe i slomljene izdanke kao i one koje smetaju. Slično ćete uraditi i sa lozama. Uklonite suhe i polomljene izdanke dok biljka miruje a u hladnijim područjima kada pusti prve listove.

Ne zaboravite da prije orezivanja drveća i grmlja pripremite alat za taj posao. Makaze i pile koje služe za orezivanje moraju biti oštre i prije rada dezinfikovane alkoholom kako ne biste prenijeli neku bolest na biljke koje orezujete.

Dezinfekcija makaza

Dezinfekcija makaza

Tagged under

Leave a Reply