Ko može konkurirati za sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energ. učinkovitost?

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske raspisao je natječaj za sufinansiranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća. Fond je obezbijedio 25.000.000kn za ovaj projekat i on će trajati dok se sredstva ne potroše ili do isteka roka naznačenim u javnom pozivu.

Četiri su osnovna uvjeta koje zainteresirani moraju ispuniti:

  1. kuća mora biti na zasebnoj parceli,
  2. građevinska bruto površina ne smije biti veća od 400m²,
  3. kuća mora u cijelosti biti namjenjena za stanovanje,
  4. kuća ne smije imati više od dvije stambene jedinice, stana.

Tri su načina sufinansiranja.

  1. Fond će sufinansirati radove do iznosa od 80% od ukupno utrošenih sredstava. Za ova sredstva mogu se natjecati fizička lica koja žive: na području posebne životne skrbi, u prvoj skupini otoka, u zaštićnim dijelovima prirode i u prvoj skupini jedinica lokalne samouprave gdje je indeks razvijenost manji od 50% odnosno prva skupina jedinica regionalne samouprave gdje je indeks razvijenosti ispod 75%.
  2. Fond će sufinansirati radove do iznosa od 60% od ukupno utrošenih sredstava fizičkim licima koja žive: u drugoj skupini otoka, u brdsko-planinskom području, u drugoj skupini jedinica regionalne samouprave gdje je indeks razvijensoti od 75% do 100% i kuće u drugoj skupini jednica lokalne samouprave koje imaju indeks razvijensoti od 50% do 75%.
  3. Fond će sufinansirati radove na poboljšanju energetske učinkovitosti kuća do 40% na svim ostalim područjima.

Maksimalni iznos koji se može finansirati sredstvima fonda u prvoj skupini ne može biti veći od 60.000kn, u drugoj skupini  ne može biti veći od  45.000kn a u trećoj skupini ne može biti veći od 30.000kn.

Da bi fizička lica konkurisala na ovaj natječaj lokalna ili regionalana samouprava mora imati sklopljen ugovor sa Fondom i mora sama učestvovati u sufinansiranju ovih projekata i to u iznosu od 2,5% do 10% (u zavisnosti od grupe odnosno područja).

Raspitajte se u svojoj lokalnoj samoupravi da li je uključena u ovaj program kako biste bili sigurni da li možete učestvovati ili ne u ovom projektu. Natječaj možete pogledati OVDJE.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply