Kauč u šest različitih varijanti

Udoban dom podrazumjeva i kvalitetan i udoban namještaj. Kauč je nezaobilazan, osnovni komad namještaja u svakom domu. Postoji razlika između sofe i kauča ali je ona vrlo mala pa joj u ovom tekstu nećemo pridavati pažnju.

Kauči se mogu naći u šest osnovnih oblika. Prilikom izbora kauča fokusirajte se na veličinu, oblik i cijenu.

DVOSJED

Dvosjed je najčešći oblik kauča. Kao što mu i samo ime kaže, dvosjed je predviđen za dvije osobe. Dvosjed je idealan za male dnevne boravke, garsonjere, radne sobe… može da bude sam ili u kombinacije fotelje, sofe ili drugog dvosjeda. Ako planirate da uparite dva kauča postarajte se da budu iste veličine i dezena. U zavisnosti od veličine, kvaliteta i mebl štofa mogu se pronaći po cijeni već od 70 evra.

UGAONA GARNITURA

Ugaone garniture su veliki komadi namještaja sastavljeni od više dijelova. Kreirani su za veće prostore i greška je staviti veliku ugaonu garnituru u malu dnevnu sobu. Kao što im i samo ime kaže ugaone garniture imaju najčešće dvije strane i ugao. Jedna strana je sofa dok je druga najčešće kauč. Danas se može naći veliki izbor ugaonih garnitura. One se razlikuju po veličini, vrsti materijala, stilu, boji… a mogu se naći po cijeni već od 300 evra.

FRANCUSKI KAUČ

Francuski kauč liči na produženu fotelju. Dizajniran je za jednu osobu. Francuski kauč vrlo često je u sastavu ugaone garniture. Idealno mjesto za francuski kauč je kutak za čitanje. Cijene ove vrste kauča su izuzetno raznolike i kreću se od 100 evra do čak 10 000 evra za unikatne ili antikne francuske kauče.

DIVAN

Divani su kauči porijeklom sa Bliskog Istoka a koji su na naše prostore došli sa Otomanskom imperijom. Dizajnirani su za sjedenje i spavanje, mada su se mnogo češće koristila za ovo drugo. Karakteristika divana je mnoštvo visokih jastuka. Divani su niski ali dugački kauči. Leđa su im najčešće niska a nekada ih nemaju uopšte. Cijena divana je oko 250 evra. Danas postoje firme koje se bave izradom divana izvornog oblika.

DNEVNI KREVET

Dnevni kreveti su dizajnirani za sjedenje i za spavanje. Odličan su izbor za dječije sobe, gostinjske sobe ili vikendice. U sastavu dnevnog kreveta se vrlo često nalazi i sanduk za posteljinu ili ladice. Ova vrsta kauča se vrlo lako pretvara u krevet za spavanje jednostavnim uklonjanjem jastuka koji služe kao naslon. U zavisnosti od veličine i materijala cijena dnevnih kreveta se kreće već od 300 evra.

FUTON

Futon je tradicionalni japanski kauč. Izuzetno je popularan u minimalsitičkom uređenju. Sastoji se od tankog dušeka i rama napravljenog od drveta. Futon se koristi i za spavanje pa je dobar izbor za garsonjere. Futon se može kupiti već za 100 evra.

Prilikom izbora kauča obratite pažnju na sljedeće:

  • koliko vam je sjedećih mjesta potrebno,
  • koliko novca možete potrošiti,
  • u kom stilu kauč treba da bude.

 

Tagged under

Leave a Reply