Kamini koji služe kao pregrade

Moderni kamini u mnogome se razlikuju od kamina iz prošlosti. Ne samo da su energetski efikasniji već i sigurniji. Više nije neophodno njihovo postavljanje uz vanjski zid već se mogu instalirati na bilo koje mjesto u stanu gdje instalacije dozvoljavaju. U posljednje vrijeme zavladao je trend ugradnje dvostranih kamina pa su oni dobili još jednu ulogu u dizajnu enterijera.

kamini1

Njihovim postavljanjem više centralno i njihova energetska efikasnost je porasla jer sada toplinu distribuiraju na sve strane. Zahvaljujući svemu navedenom kamini su postali idelane pregrade u prostoru.

kamini1

Kamin kao pregrada

Bilo da se radi o modernom dizajnerskom rješenju ili rustičnom, kamen ili dekorativni kamen je optimalno rješenje. Ako se još upotrijebi dizajnerski trik kao na slici, gdje su između kamina i stuba obloženog istim materijalom poredane cjepanice, dobija je zadivljujući kontrast.

Kamin sa dvije strane

kamini2

kamini3

Kamin sa dvije strane

Ipak nije obavezno da sa obe strane bude vidljiv kamin. Na primjeru ispod sa jedne strane je kamin dok je sa druge instalirana klupa.

Sa jedne strane kamin

kamini4 kamini5

Sa druge strane klupa

I za kraj smo ostavili jedno glamurozno i blještavo rješenje. Iako je prostorija vidljivo pregrađena ipak ona je vizuelno povezana velikom staklenom površinom u kaminu.

Još ideja pogledajte u nastavku.

Ako živite u stanu gdje nije moguća instalacija kamina zbog nezgodnog položaja dimnjaka razmislite o kupovini kamina na bio etanol.

Tagged under

Leave a Reply