Kakvo posuđe izabrati?- prvi dio

Vaša trpezarija je mjesto gdje vaša porodica ili prijatelji sjede, uživaju u hrani i druženju. Posuđe koje izaberete, stil koji volite i male dekoracije koje rasporedite po trpezariji, sve će to zajedno ostaviti jak utisak na sve. Pravilno dizajnirana trpezarija djeluje na raspoloženje prisutnih, a mi smo sigurni da vam je cilj da vam se gosti osjećaju ugodno i dobrodošlo.

Moderno posuđe

Moderno ili savremeno uređene trpezarije prednjače u jednostavnosti. Jednostavne linije, minimalna ornamentacija, crno-bijeli izbor boja sa mnoštvom predmeta od stainless steel-a ili hroma, daće skoro svakoj trpezariji elegantan i sofisticiran izgled.  Vaše posuđe treba biti kao i vaša trpezarija. Kupite jednobojno posuđe, po mogućnosti crno ili bijelo gracioznih linija. Izaberite tanjire u obliku kvadrata, duguljaste ili trokutaste. Može poslužiti i posuđe asimetričnog i abstraktnog design-a.  Čaše moraju biti bez reljefa.

Italijansko posuđe

Duh Sjeverne Italije u trpezarije unesite upotrebom toplih zemljanih tonova u kombinaciji sa bojom zlata, narandžastom, zelenom i bojom cigle. Trpezarijski stol neka bude tamne boje od grubo obrađenog drveta. Znak ovog stila u design-u su rustični komadi koji stvaraju opuštenu atmosferu. Posuđe u ovom stilu je vrlo često ručno oslikano sa tamno crvenom, narandžastom i zlatnom bojom. Tipični elementi koji će unijeti duh Toskane u vašu objedovaonicu su: vino, grožđe, vinske flaše i čaše. Tanjiri su nepravilnog oblika sa motivima brda i sela na njima. Čaše su od teškog stakla bogato ukrašene.

Orijentalno posuđe

U posljednje vrijeme orijentalni stil u design-u je vrlo popularan. Namještaj je crno lakiran sa ukrasima u crvenoj i bijeloj boji. Nizak je i jednostavnih linija što daje osjećaj funkcionalnosti. Posuđe u azijskom stilu varira od jednostavnog monohromatskog do onog bogato ukrašenog slikama koi ribica i cvjetova lotusa. Svom stolu za objedovanje dajte azijski izgled sa crnim tanjirima i bokalima.  Takođe, posuđe može biti u tradicionalnoj kombinaciji boja bijelo-plavo, kao posuđe iz Ming perioda. Tanjiri su pravougaoni dok su zdjelice visoke i kupaste. Stolnjak ili salvete neka imaju simbol zmaja ili trešnjinog cvijeta. Posude za piće su kao naši fildžani samo nešto širi i dublji a vrlo često i u obliku kvadrata.

Postoji mnogo stilova posuđa, izaberite onaj koji će perfektno odgovarati stilu vaše trpezarije ili tematske večeri koju priređujete.

Tagged under

Leave a Reply