Kako uštedjeti prilikom uređenja vrta

Mislite da ćete potrošiti više nego što možete priuštit prilikom uređenja vrta? Ne mora tako da bude. Sa samo nekoliko korisnih savjeta sprovedenih u pravo vrijeme, jesen, uštedjećete značajna sredstva.

Najčešća greška koju čine početnici je početak uređenja vrta bez plana.  Ova greška za posljedicu ima da ste potrošili mnogo više nego što ste planirali, da ste posadili pogrešne biljke i da će vas popravak slike vrta koštati još više. Prije nego što krenete u kupovinu i uhvatite se motike, sve dobro isplanirajte.  U plan uključite čitavo dvorište, odredite prioritete i vremenske periode za implementaciju pojedinih faza u uređenju vrta. Ako ipak niste sigurni kako da to uradite konsultujte profesionalca. Gledajući dugoročno, ako zaposlite profesionalnog dizajnera vrta ipak ćete uštedjeti.

sakupljanje_kisniceZnačajne uštede ćete postići kupujući na veliko. Svi uzgajivači cvijeća i ukrasnih biljaka će vam dati popust na količinu. Ako su vaše količine male, udružite se sa prijateljima ili susjedima i krenite u zajedničku kupovinu. Veće količine stajnjaka, šljunka, pokrivke za tlo, zemlje za cvijeće su mnogo jeftinije nego da ih kupujete po malo. Uštedjećete i kupovinom na rasprodajama posebno na jesen. Birajte manje biljke, one su uvijek jeftinije od onih većih, to se posebno odnosi na grmlje i drveće.

Osnovni uslov za svaki lijep vrt je redovno navodnjavanje. Međutim, kako uštedjet kada je voda skupa? Rješenje je sakupljanje oborinskih padavina. Nabavite nekoliko velikih buradi u kojima ćete čuvati kišnicu. Burad postavite na viši teren ili na neku skelu kako bi voda imala slobodan pad.  I na kraju kupite sistem kap po kap koji će vam se dugoročno gledajući isplatiti višestruko.

kadifica_sjemeSmanjite troškove održavanja vrta sadnjom otpornih biljaka, kako na sušu tako i na različite nametnike i bolesti. Jedna od najskupljih investicija prilikom uređenja vrta je kupovina gotovih sadnica cvijeća. Ove troškove možete izbjeći u potpunosti. Počnite već u jesen da sakupljate sjemenke različitih vrsta cvijeća koje vam se sviđaju. Za što raniju sadnju sagradite plastenik. Lijepo izgrađen plastenik biće koristan i za uzgoj rasade i kao dekorativni element u vrtu. Sakupite osušene cvjetove, stavite ih na papir u hlad i sušite još desetak dana, ostavite ih u staklenkama na kojima ćete napisati šta je u kojoj. Ako pak kupujete biljke i sviđa vam se neka skuplja biljka, koristite je kao akcentnu. Sadite ih u grupama.

Počnite već u jesen da sakupljate sjemenke različitih vrsta cvijeća koje vam se sviđaju.

stare_cigleZa uređenje staza koristite stare cigle. One će dati šarm vrtu a upola su jeftinije od novih. Sa starim ciglama možete napraviti vrtne staze, ozidati leje za cvijeće ili oivičiti određene površine. Isitnjene cigle vam mogu poslužiti i kao pokrivka za tlo koja će vrtu dati boju i teksturu.

Uređenje vrta nije skupa investicija, ali joj morate prići ekonomično ukoliko ste limitirani budžetom. U krajnjem slučaju, nije važna količina novca već količina stila.

Tagged under

Leave a Reply