Kako uspješno uzgajati afričku ljubičicu

Kako natjerati vašu afričku ljubičicu da cvjeta? Kako i koliko često se zalijeva afrička ljubičica? Na kakvoj podlogi treba uzgajati afričke ljubičice? Koliko im je potrebno svjetlosti? Na sva ova pitanja u vezi uzgoja afričke ljubičice, pripremili smo vam odgovore.

ZALIJEVANJE

Afrička ljubičica zahtjeva onoliko vode da joj zemlja bude vlažna ali nikako raskvašena. Isuviše vode dovešće do pojave bolesti što će dovesti do truleži korjena.  Također, isuviše vode dovodi do denitrogenizacije što prouzrokuje nemogućnost biljke da uzima nitrogen iz zemlje. Voda kojom zalijevate afričku ljubičicu treba da bude sobne temperature. Zalijevanje odozgo izazvaće pojavu tački na listovima, što predstavlja jednu vrstu nekroze.  Do pojave ovih tačaka neće doći ako biljku zalijevate vodenom prskalicom sa dovoljno sitnim raspršivačem. Ljubičice se zalijevaju tvrdom vodom. Afričke ljubičice dobro podnose normalno hloriranu vodu. Isuviše hlora možete raspoznati po prepoznatljivom mirisu. Isuviše hlorirana voda izazvaće spaljeno lišće i smanjeno cvjetanje. Ako sumnjate da vaša voda ima previše hlora u sebi, jednostavno je ostavite u posudi da prenoći, na taj način hlor će ispariti.

SVJETLO

Dovoljna količina prirodne svjetlosti je bitna za zdravlje biljke. Afričke ljubičice zahtjevaju svijetlo mjesto sa indirektnom prirodnom svjetlosti. Nedostatak svjetlosti izazvaće odsustvo fotosinteza što će dovesti do ugibanja biljke. Nedostatak svjetlosti prepoznaćete po tome da biljka neće cvjetati a lišće će početi žutjeti. Kao i nedostatak, tako i previše svjetlosti može da dovede do oštećenja biljke. Previše svjetlosti izazvaće nastanak smeđih tački na lišću i cvjetovima. Prema tome, afričku ljubičicu postavite na mjesto gdje će imati indirektnu svjetlost, eventualno na mjesto gdje će imati ujutro ili kasno popodne direktnu svjetlost. Najbolja mjesta su zapadni ili južni prozori. Po potrebi ljubičice zaklonite. Za uspješan razvoj afričke ljubičice neophodno ju je povremeno okretati. Redovnim okretanjem, jednom sedmično za četvrtinu kruga, ljubičica će se ravnomjerno razvijati. Ako biljke uzgajate na tamnom mjestu i upotrebljavate lampe za rast, bitno je da lampe emituju i crveni i plavi spektar. Također, pazite na udaljenost lampe od biljaka, u slučaju preblizu postavljene lampe, pojaviće se simptomi kao kod isuviše svjetlosti. Najčešće se lampa montira na visinu od 50cm od biljaka. Afričke ljubičice trebaju svakoga dana bar 8 sati tame da bi cvjetale.

Vještačka svjetlost

TEMPERATURA

Za uspješan razvoj afričkih ljubičica možete se slobodno pouzdati u svoje iskustvo. Naime, i afričke ljubičice vole temperaturu i vlažnost vazduha koja odgovara i ljudima. Ako se vi osjećate ugodno, osjećaće se i vaša afrička ljubičica.Optimalna temperatura je 20ºC, ne bi trebala da pada ispod 15ºC ali ni viša od 27ºC. Nemojte da vas zabrinjavaju veće fluktuacije noćne i dnevne temperature, štoviše, za neke hibride one su i poželjne. Afričke ljubičice ne podnose niske temperature. Ljubičice izložene niskim temperaturama prestaće da cvjetaju a biće usporen i rast biljke. Lišće i cvjetovi će ubrzano početi da venu. Biljka izložena niskim temperaturama biće podložnija pojavi bolesti. Najčešće, ove biljke će uginuti. Možete ih pokušati spasiti tako što ćete ih premjestiti na toplije mjesto. Uklonite sve listove i cvjetove koji su postali tamniji i gnjecavi. Zaustavite zalijevanje i prihranjivanje ali održavajte vlažnost vazduha. Ovo ćete postići tako što ćete afričku ljubičicu staviti u plastičnu providnu kesu čiji ćete otvor zatvoriti. Probušite nekoliko manjih rupa. Znake oporavka moći ćete vidjeti več nakon par dana, a kesu držite oko deset dana. Kada uklonite plastičnu kesu počnite ponovo sa normalnim zalijevanjem i prihranjivanjem. Afričke ljubičice će najbolje rasti ako je vlažnost vazduha od 70 do 80%, kolika je u njihovom prirodnom okruženju. Ovaj nivo vlađnosti vazduha u stanu je vrlo teško postići pa je za te uslove dovoljna vlažnost 50-60%. Kako bi postigli što veću vlažnost, afričke ljubičice grupišite. Pazite samo da se listovi ne dodiruju. drugi način, je da oko biljaka postavite posude sa vodom. Pri tome koristite posude koje su šire.

ljubicica_3

Iako vam ovo možda izgleda isuviše komplikovano, afričke ljubičice suštinski je vrlo lako uzgajati. Pazite samo na zalijevanje, vlažnost vazduha i svjetlost. A one će vas nagraditi prelijepim cvjetovima.

Tagged under

Leave a Reply