Kako uspješno sačuvati božićno drvce za vrt?

Odlučili ste da kupite živo drvo koje ćete poslije praznika presaditi u svoj vrt? Kupovina drveta, popularno nazvanog bor ili jelka, koje će vam poslije praznika poslužiti kao ukrasno drvo u vrtu je moguće ali predstavlja određenu vrstu izazova.

Većinu sadnica ukrasnog drveća najbolje je posaditi neposredno poslije kupovine i to u kasnu jesen dok se zemlja još nije zamrzla. Ključ uspjeha je u tajmingu. Kupite drvo neposredno prije praznika, Božića ili Nove godine, i držite ga u stanu što duže možete. Također, vrlo je važno da pripremite jamu u koju ćete drvo posaditi prije nego se zemlja smrzne.

Kupite drvo u saksiji ili direktno iz rasadnika u vidu busena. Ovakvo drvo možete držati u svome domu oko 10 dana. Postavite ga uz prozor gdje će imati dovoljno svjetla i malo hladniji vazduh. Pri kupovini izaberite veličinu kojom ćete lako manipulisati.

Živo božićne drvce

Živo božićno drvce

Iskopajte rupu na mjestu gdje planirate posaditi svoje božićno drvo. Neophodno je iskopati jamu u kasnu jesen prije nego što se zemlja zamrzla. Rupa treba da bude dva puta šira od veličine busena. Potom dno jame prekrijte pokrivkom za tlo ili slamom. Iskopanu zemlju prekrijte ceradom ili najlonom. Kada kupite drvo ostavite ga nekoliko dana u garaži ili šupi kako bi se prilagodilo na topliji vazduh. Stavite ga saksiju, najbolje metalnu ili plastičnu, i površinu prekrijte kockicama leda. Led će korijen održavati hladnim i vlažnim. Dno saksije prekrijte šljunkom koji će služiti kao drenaža.

bozicno_drvce_1Nakon praznika, drvo ponovo ostavite u garažu ili šupu par dana kako bi se aklimatizovalo na hladniji vazduh. Prvim toplijim danom drvo posadite u unaprijed pripremljenu jamu. Zatrpajte ga i dobro zalijte. Površinu zemlje zaštitite debljim slojem pokrivke za tlo, poslužiće i slama. U slučaju izrazito hladne zime, drvo zaštitite jutanom vrećom jer je mlado drvo izuzetno osjetljivo u prvoj godini na ekstremne temperature.

Jedno od boljih izbora za božićno drvce je plava smreka koja će impresivno izgledati ukrašena nakitom ali i u vrtu.

Tagged under

Leave a Reply