Kako urediti novu kuhinju – treći dio

Izbor odgovarajućeg oblika vaše nove kuhinje od presudnog je značaja za funkcionalnost i praktičnost kuhinje. Najčešći oblici kuhinja su: kuhinje  L oblika, kuhinje U oblika, kuhinje na jednom zidu, kuhinje na dva zida… Prije izbora kuhinje premjerite je, posavjetujte se sa dizajnerom i pregledajte što više ideja.

uredjenje kuhinje1

KUHINJE „L“ OBLIKA

Ako vam je kuhinja puna ćoškova ovaj oblik kuhinje je najbolje rješenje za vas. Kuhinje su najčešće smještene samo na dva susjedna zida i pri tome koriste i ćošak ili ćoškove koji povezuju ta dva zida. Kuhinje L oblika su pogodne kako za velike tako i za male kuhinje i uklopiće se u bilo koji stil. U njima se  ukućani slobodno kreću i imaju lak pristup svim kuhinjskim elementima. Mnogo ja načina da iskoristite ugaone dijelove kuhinjskih blokova tako da vam to ne treba da predstavlja brigu. Kuhinje L oblika stvaraju pristupačnu i ugodnu atmosferu pa u njima možete upotrijebit širok spektar boja i tekstura.

KUHINJA NA JEDNOM ZIDU

Ovo je najjednostavniji oblik kuhinja, kao što im i samo ime kaže ovdje su svi kuhinjski kabineti smješteni na jedan zid. Tome je najčešći razlog površina kuhinja. Ove kuhinje su najbolje u uskim a dugačkim kuhinjama. Međutim, iako najjednostavnije rješenje za design kuhinja ove kuhinje zahtjevaju pažljivo planiranje. Nije isto ako visoki frižider postavite na sredinu kuhinjskog bloka ili na kraj a sto isto važi i za sudoper ili štednjak. Poigrajte se sa kontrastimatamnog i svijetlog prilikom dizajniranja. U dizajn uključite otvorene police ili zastakljene viseće kuhinjske elemente.

KUHINJA „U“ OBLIKA

Kuhinje u obliku potkovice zauzimaju tri slobodna zida. Ove kuhinje preporučujemo istinskim ljubiteljima kuhinaja jer pružaju mnogo skladišnog prostora, radnih površina i nesmetan pristup svemu tome. U velikim kuhinjama je neizostavno i kuhinjsko ostrvo.  U tom slučaju na kuhinjskom ostrvu instalirajte sudoper, radnu površinu i mini šank za kim možete ugostiti goste.

KUHINJA NA DVA ZIDA

Ovakve kuhinje su najčešće kod stanova u kojima kuhinje povezuju dvije prostorije. Kuhinjski blokovi su jedan naspram drugog, najčešće do plafona. Pošto su ovakve kuhinje najčešće uske bitno je izabrati odgovarajuću boju za kuhinjske elemente. podove i zidove da bi kuhinja bila prijatna i udobna. Takođe bitna je i adekvatna rasvjeta. Ako su vam kuhinjske fronte tamne boje odlučite se za svijetle radne površine , zidove i podove i obrnuto.

Pošto ste odredili oblik kuhinje i njen dizajn vrijeme je da izaberete boje u kojim ćete vašu kuhinju dekorisati.

Tagged under

Leave a Reply