Kako se šiša klematis (Clematis)

Mnogi kada se sretnu sa klupkom izdanaka klematisa počešu se po glavi i zapitaju, gdje započeti sa šišanjem. Konfuzija je prouzrokovana i specifičnostima mnogih vrsta. Neki klematisi vole da se ošišaju svake godine do zemlje. drugima je pak dovoljno malo orezivanja kojim se održava određena veličina i oblik. Ali kako znati kakvu vrstu šišanja treba vaš klematis? Ključ uspjeha je u otkrivanju kojoj grupi vaš klematis pripada.

klematis1

Ali zašto je uopšte potrebno šišati klematis?

Vremenom klematis postaje zagušen svojim lozama što za posljedicu ima smanjenje broja cvjetova. Takođe, neke snažnije sorte će svojom težinom vremenom srušiti strukturu po kojoj se penju. Treća grupa će sebe srušiti na zemlju a sve zbog svoje težine. Šišanje klematisapospješuje rast novih, mladih izdanaka koji  će proizvoditi cvjetove. Takođe, šišanje će učiniti vaš klematis zdravijim. Šišanje do tla je nekada jedini lijek za gljivične bolesti koje znaju napasti klematis. Orezivanjem se čitavo klupko loza provjetrava i tim se smanjuje broj listova koji trunu a koji mogu biti izvor zaraze.

klematis2

Klematisi koji cvjetaju u proljeće

Prva grupa klematisa se šiša odmah poslije cvjetanja. Na taj način klematis dobija dovoljno vremena za stvaranje pupoljaka za sljedeću godinu. Koliko ćete klematis ošišati zavisi od veličine loze i od veličine potpore. Clematis armandii se može ošišati skoro do zemlje. Clematis alpina i Clematis macropetala nije potrebno mnogo šišati jer su to spororastuće sorte. Kod Clematis montana izbjegavajte šišati drvenastu stabljiku koja će svake godine biti sve veća i veća. Zajedničko za sve ove sorte je da će novi izdancci sljedeće godine cvjetati.

klematis3

Klematisi koji cvjetaju u rano ljeto

Druga grupa klematisa cvjeta u kasno proljeće i rano ljeto. One su nešto zahtjevnije za orezivanje. Kod ove grupe stariji izadnci cvejtaju ranije od novijih izdanaka zbog toga potrebno je tempirati šišanje klematisa da ne biste izgubili veliki broj cvjetova koji stižu kasnije. Najbolji pristup orezivanju klematisa je stanjivanje tj. prorjeđivanje. To se radi u kasnu zimu ili rano proljeće. A zatim se nakon što cvjetanje prođe skraćuju vrhovi izdanaka koji su cvjetali. Ako biljka cvjeta nešto kasnije prorjeđivanje uradite agresivnije. Najjednostavnije je da svake druge godine se loze skrate za pola. Nešto drastičnije je kada se svakih nekoliko godina u cijelosti izdanci skrate. Neke od sorti koje se na ovaj način šišaju su: Bees, Jubilee, Elsa Späth, General Sikorski, Henryi, Nelly Moser, Niobe, The President, Will Goodwin, Vyvyan Pennell, itd.

Klematisi koji cvjetaju u kasno ljeto i jesen

Ova grupa kelamtisa je najlakša za šišanje. Clematis terniflora se šiša tako što se neposredno prije početka rastta u proljeće skrati do drvenastog dijela, 30-ak cm od zemlje. Ostatak sorti kelmatisa skoro uopšte se ne mora šišati ili se šiša jednom u nekoliko godina i to tako što se značajno skrate loze. Na ovaj način se dobijaju novi izdanci koji će narednih godina cvjetati. U treću grupu klematisa se ubrajaju: Clematis  X durandii, Clematis  heracleifolia, Clematis integrifolia, Clematis orientalis, Clematis recta itd.

Tagged under

Leave a Reply