Kako se razmnožava afrička ljubičica?

Afrička ljubičica je postala uobičajena biljka u skoro svakom domu. Svojim raznobojnim cvjetovima i u po zime unosi radost među ljubitelje cvijeća. Kada ste uspjeli da naučite kako da ih održite u životu, vrijeme je da naučite i kako se razmnožavaju.

Za ovaj posao biće vam potrebne: makaze, oštar nož, zemlja za cvijeće, plastična manja saksija i najlonska kesica. Razmnožavanje afričke ljubičice je najlakše od lista. Saksija mora biti čista a zemlja za cvijeće sterilna kako bi spriječili eventualno prenošenje bolesti na mladu biljku. Umjesto kupovne saksije možete koristiti i upotrijebljene plastične zdjelice za hranu. Na dnu tih zdjelica probušite nekoliko rupica da bi omogućili oticanje vode.

razmnozavanje_ljubicica_1

Oštrim nožem odsijecite list srednje veličine pod uglom od 45º. Dužina drške lista treba da bude oko 2,5cm.

razmnozavanje_ljubicica_2

U saksiju stavite zemlju ili specijalnu podlogu za rast afričkih ljubičica, ova podloga se sastoji od vermikulita i perlita. Zemlju dobro zalijte vodom koja je prenoćila. Napravite malu rupu u zemlji i u nju stavite pripremljen list afričke ljubičice. Ako imate hormon rasta prethodno kraj lista umočite u njega.

razmnozavanje_ljubicica_3

Afrička ljubičica voli da raste u okolini koja je slična njenoj prirodnoj, a to je sredina sa povećanom vlažnošću vazduha. Preko saksije navucite plastičnu providnu kesu.

razmnozavanje_ljubicica_4

Ovako pripremljenu afričku ljubičicu ostavite na svijetlo i toplo mjesto ali koje nema direktne sunčeve svjetlosti. Afričke ljubičice ne vole da budu u vodi pa ih zalijevajte povremeno i to kada se površinski sloj zemlje osuši. Za zalijevanje uvijek koristite vodu koja je prenoćila i koja je na sobnoj temperaturi. Biljki je potrebno oko tri sedmice da stvori korijen i prve listiće. Tokom tog perioda ne skidajte vreću sa saksije sem u slučaju da se kapljice vlage nakupe na zidovima vrećice. Onda je skinite i zamijenite novom. Ako je potrebno presadite ljubičicu u veću saksiju.

Tagged under

Leave a Reply