Kako se čisti pleteni namještaj

Pleteni namještaj je izuzetno lako očistiti. Tokom upotrebe ovaj namještaj bogat teksturom mamac je za prašinu, prljavštinu i buđ. Međutim, njegova ljepota natjera nas da brzo zaboravimo sve teškoće koje može izazvati teško isprljane pletene stolice ili košare. Pokazaćemo vam korak po korak kako da svoj pleteni namještaj održite čistim i netaknutim.

1 pripremaSa namještaja uklonite sve jastuke za stolice. Ako imaju navlake skinite ih i operite po uputstvu sa deklaracije. Takođe, uklonite staklenu površinu sa pletenog stola ili komode i operite je sredstvom za pranje stakla.

pleteni namestaj1

2 čišćenjeOperite namještajvodom pod visokim pritiskom. Perači pod pritiskom najbolje će poslužiti u ovu svrhu. Na ovaj način ćete ukloniti prljavštinu i prašinu. Bilo da je pleteni namještaj napravljen od sintetičkih ili prirodnih materijala on će dobro podnijeti ovo pranje. Potom sa ribaćom četkom (mekanom) i blagim deterdžentom sve dobro operite. Dobro operite sve kutke i pukotine. Ako primjetite da se nanamještaju pojavila buđ dodajte vinsko sirće i vodu u omjeru 1:5.  sve dobro isperite i ostavite da se osuši bar jedan dan na suncu.

3 čuvanjeNa kraju sezone pleteni namještaj sklonite u šupu ili garažu (ako se radi o vanjskom namještaju). Preko njega prebacite platno kako bi ga sačuvalo od prašine do sljedeće sezone. Ako nemate šupu ili garažu umotajte ga u najlon i postavite na paletu.

pleteni namestaj

Ako je vaš vrtni pleteni namještaj smješten ispod drveća koje stvara smolu vrlo je vjerovatno da će na njega s vremena na vrijeme kapnuti i pokoja kap smole. Sasušenu smolu prvo lagano sastružite tupom stranom noža. Nakon toga mjesto gdje su ostali ostaci smole trljajte krpom koju ste nakvasili alkoholom. Na kraju to mjesto operite blagim deterdžentom i vodom. Sve dobro isperite vodom. Smola će nestati bez traga.

Isti postupak čišćenja primjenite i ako planirate da prebojite svoj pleteni namještaj.

Tagged under

Leave a Reply