Kako sačuvati cvijeće tokom zime

Zima je napokon došla. Zašto kažemo napokon? Jer će naši vrtovi najzad dobiti prijeko potrebnu vlagu. Naime, jesen ali i ljeto su bili suhi i za sljedeću sezonu u vrtu od presudnog značaja je dovoljno vlažna zemlja. Iako mnogi već uveliko planiraju svoje vrtove mi ćemo se ovaj put osvrnuti na jedan aktuelni problem, a to je kako sačuvati cvijeće tokom zime.

Dva su rješenja ovog problema: ako je u saksiji preseliti ga na toplije mjesto ili ako raste u zemlji zaštititi ga.

plastenik za cvece1

Generalno gledajući dosta vrsta cvijeća preživjeće zimu i u vrtu ali neke vrste su isuviše osjetljive na hladnoću i potrebna im je pomoć da bi dočekale proljeće. Nekada nije lako odlučiti koje cvijeće sačuvati jer temperatura na primorju, kontinentu i na planinama nije ista, razlike su velike. Zato nećemo govoriti o pojedinačnim vrstama.

Velika je pomoć kada sve osjetljivo cvijeće i biljke uzgajate u saksijama. Njih je najlakše skloniti na zaštićeno mjesto. Neke biljke možete iskopati, stavit u saksiju i skloniti na zatvoreno. Najidelanije mjesto za čuvanje cvijeća u saksijama je staklenik. U njemu će biljke biti zaštićene od mraza a imaće dovoljno svjetlosti tokom zimskih dana. Međutim, tokom boravka biljaka u stakleniku treba posebnu pažnju obratiti na provjetravanje. Ako nemate staklenik ili plastenik, mada ne vidimo razlog da nemate bar mali, saksije sa svojim cvijećem možete staviti na prozorske daske garaže, podruma ili u stubište. Bitno je da ovo cvijeće u saksijama ima dovoljno svjetlosti, suhu sredinu i da je na temperaturi malo iznad smrzavanja.

plastenik za cvece2

Kao što smo već rekli, postoje biljke koje se ne mogu izvaditi iz zemlje a koje je ipak potrebno zaštititi od mraza i snijega. Za njih će biti potrebno sklonište koje ćete napraviti: sa nekoliko štapova, najlonskom folijom i špagom. Ovo skrovište bi trebalo da izgleda poput vigvama. Tačna struktura skrovišta zavisiće od veličine i oblika biljke koju štitite.

Zapamtite: Neophodno je zaštitit dio biljke iz koga će krenuti novi izdanci!

Neke biljke je potrebno upakovati u odgovarajući izolacioni materijala kako bi preživjele hladnoću. Jedna od njih je banana koju je potrebno zapakovati u slamu ili sličan materijal. Kada se radi o zaštiti penjačica ili puzavica fokusirajte se na donji dio bijke koji je bliži tlu.

Ipak, postarajte se da sve biljke, kada to vrijeme i temperatura dozvoljavaju, imaju dovoljno svježeg zraka kako biste spriječili pojavu boelsti.

Tagged under

Leave a Reply