Kako renovirati kuhinju za malo novca

Renoviranje kuhinje je skup i mamutovski posao! Za renoviranje kuhinje vam treba zaista veliki razlog. Neki od razloga mogu biti oronulost kuhinje do granice da je više ne možete normalno koristiti, želja za većom kuhinjom, povećanje vrijednosti stana prije prodaje, ili velika želja za promjenom.

Osnovno pitanje koje se postavlja prilikom ulaska u ovaj veliki posao je: Možete li to sebi priuštiti? Iako na početku izgleda da to i nije veliki trošak i da ćete većinu stvari moći i sami uraditi, razmislite još jednom! Za razliku od davnih vremena više ne postoji mogućnost da u zamjenu za rad majstora ponudite neku stvar ili uslugu koju možete pružiti sami. Moguće je da ćete morati uzeti i kredit. U zavisnosti šta ćete željeti raditi u kuhinji zavisi i iznos koji će vam trebati. Manje kuhinje je moguće renovirati i za 500€, dok one veće će zahtjevati i nekoliko hiljada. Cijena zavisi i od kvaliteta materijala koji kanite ugraditi.

Cijena kuhinjskog namještaja, kuhinjskih elemenata, varira. Tako da komplet kuhinju možete kupiti po cijeni od 150€ ali i za 10000€. Cijena zavisi od materijala od kojih je kuhinja napravljena, načina obrade tih materijala, okova, opreme i pribora za kuhinje. Na cijenu kuhinjskih elemenata trebate dodati vrlo čestu cijenu sudopera i radnih površina. Ugradni kuhinjski uređaji će dodatno poskupjeti ovakve kuhinje.

Drugi faktor koji određuje cijenu kuhinje su zidne i podne obloge. Kuhinje u većini slučajeva nisu površinski velike prostorije pa i sama cijena instaliranja novih zidnih i podnih obloga nije visoka. Međutim, u zbiru sa novim kuhinjskim namještajem to je značajna stavka. Za kuhinje postoji nekoliko rješenja za podove, od tradicionalnih kuhinjskih keramičkih pločica, linoleuma i vinila do laminata i parketa. Šta ćete izabrati za kuhinjski pod isključivo zavisi od vaših preferencija. Slično je i sa zidovima. Pločice možete postaviti samo na strani gdje su kuhinjski elementi i to ne čitavom visinom već samo u djelu koji se vidi, između elemenata a ostatak kuhinje možete prebojiti odgovarajućom bojom. Ovo je ujedno i najjeftinije rješenje. A možete upotrijebiti i tapete, staklene pločice, drvo i sl. Cijena podnih pločica se kreće od nekoliko evra za kvadratni metar pa naviše, slično je i sa zidnim pločicama. staklene pločice možete kupiti po cijeni od 5€ po komadu. Cijena tapeta je oko 20€ po rolni dok je cijena boja najprihvatljivija i kreće se od 15€ za 15l bijele boje pa do nekih 30-40€ za 5l boje u nekoj boji.

Zasigurno još ćemo pisati o ovoj temi koja postaje sve aktuelnija.

Tagged under

Leave a Reply