Kako pripremiti vrtno jezerce za zimu?

Vrtno jezerce poboljšava ljepotu vašeg vrta bilo sam vodeni element ili biljke koje su posađene, oko, i u njemu. Da bi se održala ljepota i zdravlje vašeg vrtnog jezerceta u oblastima sa veoma hladnim zimama, treba preduzeti određene korake.

ciscenjeUklonite suho lišće, šišarke i granje oko jezerceta. Održavanje čistog prostora oko jezerceta onemogućiće eventualno začepljenje pumpi i filtera u jezercetu.

Posijecite sve biljke oko i u jezercetu. Ovo je neophodno da uradite jer će pod utjecajem niskih temperatura ionako ovo biljke uginuti. Mrtve stabljike će vremenom dospjeti u jezerce i izazvati začepljenje filtera i pumpe. Biljke je potrebno ošišati do visine od oko 3cm u visinu. Nemojte ih čupati ako želite da i sljedeće godine ukrase vaše jezerce.

Uklonite otpatke sa dna jezera. Najvjerovatnije je da će se tokom godine stvoriti izvjestan otpad na dnu jezera. Postoje različiti načini da dno jezerceta očistite. Jedanod njih je vanjskim usisivačem ali dobro će poslužiti i obične grablje. Ako imate ribe u jezercetu obratite pažnju da ih ne povrijedite.

Zaustavite vodopad. Dok je vodopad prelijep dodatak svakom jezercetu tokom toplih mjeseci, tokom zime on će se zalediti. Ako je pumpa za vodopad posebna, ostavite je na suho. Ako ne možete da je uklonite, najbitnije je da je ugasite i prekrijete najlonom kako bi je zaštitili od ekstremnih vremenskih uslova.

Očisitite filter. Dobro očistite filter. Loše očižćen filter utiče na zdravlje ribica u jezeru.

zastitaInstalirajte grijač za vodu. Ovi grijači su neophodni ako imate ribice u jezeru. Oni su eko-prihvatljivi, lako se instaliraju i možete ih naći u svim bolje snabdjevenim vrtnim centrima. On će držati vodu na odgovarajućoj temperaturi i spriječiti njeno zaleđivanje. Također, oneomogućiće nagomilavanje toksičnih plinova.

Instalirajte aerator. On će pomoći oksigenaciju vode za ribe. Upotreba aeratora je važna ako imate velike ribe.

Reducirajte ishranu riba. Kada se temperatura spusti ispod 20°C počnite hraniti ribe sa hranom bogatom ugljenim hidratima i osiroamešenom proteinima. Tako pomažete ribama da se hiberniraju tokom zime. Kada temperatura dosegne konstantnih 10°C vratite se na uobičajen način ishrane.

Uklonite termometre. Ako imate termometre u jezercetu, uklonite ih kako ne bi pukli.

Prekrijte jezerce. Ako imate ribice u jezercetu, prekrijte ga sa mrežom. Ako pak nemate možete ga prekriti i najlonom. Ova zaštita spriječiće upadanje nečistoća u jezero. Tako ćete sebi uštedjeti na vremenu u proljeće.

Tagged under

Leave a Reply