Kako pravilno dekorisati kauč

Da li ste se ikada zapitali zašto vaš kauč nikada ne izgleda dobro kao kauči na televiziji ili u časopisima? Tajna je u pravilnom dekorisanju kauča ili sofe. Nemojte misliti da su kauči u magazinima išta bolji od vašega, oni su samo pravilno dekorisani prekrivačima i jastucima, ali i dekoracijama koje ih okružuju. Kauč je najčešće fokusna tačka dnevne sobe pa zašto ga dodatno ne nagalsiti dekoracijama.

jastuci za kauc

Samo dva elementa su bitna kod dekorisanja kauča a to su: jastuci i prekrivač odn. deka.

Kada su jastuci u pitanju dovoljna su vam tri para jastuka sljedećih veličina: 50cmx50cm, 40cmx40cm i 30cmx40cm. Možete upotrijebiti i dva para i jedna valjkasti jastuk, učinak je sličan. Na izgled sofe ne utiče kako ćete jastuke rasporediti već samo njihov dezen i tekstura. Umjesto da se fokusirate na tonovno slične dezene potražite kontrastne (tamnije, toplije, šarenije,…). Jastuci drugačije boje i teksturednevnom boravku će dati karakter a vašoj sofi stil. Poslužite se jednim trikom koji koriste svi dekorateri. Kupite jastuke različitih dezena ali koji pripadaju istoj porodici boja. Kombinujte teksture. Vjerovali ili ne kombinacija svile i somota ili satena i krzna odlično će se upotpunjavati. Takođe laneni jastuci protkani zlatnim ili srebrenim nitima odlično će izgledati na kožnim sofama.

dekoracija kauca

Prekrivač je drugi element koji će vašu sofu tj. kauč lansirati u zvjezdano nebo stila. Uvijek posegnute za prekrivačima bogatije teksture. Sofe jarkih boja dekorišite sa neutralnim prekivačima, dok neutralne sofe dekorišite sa prekrivačim jarkih boja. Teksture su mnogo kompleksnije pa možete upotrijebiti pletene prekrivače, heklane, eko krzno i sl. Mogućnosti je mnogo a ako niste sigurni šta kupiti za proljeće i ljeto kupite končani prekrivač bež boje a za zimu i jesen kupite pleteni prekrivač ili od lažnog krzna sive boje.

dekoracija kauca1

I na kraju potrebno je da dekorišete prostor oko kauča. Da biste dodali visinu tom prostoru upotrijebite podnu lampu. Sa druge strane postavite neku sobnu biljku koju ćete staviti na stolić ili pak ako je dovoljno velika na pod. Ako je kauč uz zid iznad njega postavite slike,ogledalo ili police.

Saznajte kako rasporediti slike na zidu.

Saznajte koje sobne biljke uzgajati u dnevnom boravku.

Saznajte koju podnu lampu izabrati za dnevni boravak.

Još jedan savjet. Ne očajavajte ako nije sve ispalo kako ste zamislili. Uvijek možete kupiti novi materijal za jastučnice ili novi prekrivač i sve promijeniti za jedno popodne.

Tagged under

Leave a Reply