Kako postati od podstanara vlasnik stana?

Generacijja X imala je u mnogome bolje uslove da postanu vlasnici stana. Kada pomenemo kupovinu stana većina se nas sjeti “dobrih starih vremena” kada se stan nije kupovao već dobijao. Međutim, vremena su se promijenila.

Danas, osobe koje su u dvadesetim, tridesetim, pa i četrdesetim ne sikiraju se koji su na listi za stan, već se brinu da li će uopšte dobiti zarađenu plaću. Zapitajte se koliku stanarinu plaćate, kolike su vam režije, koliko ćete još moći da izdržite da živite pod tuđim krovom? Da li je vrijeme da umjesto podstanara postanete stanar? Ovo su prava životna pitanja na koje odgovoriti nije ni lako ni jednostavno. Svjedoci smo da cijene stanova su još uvijek u padu i u odnosu na prije nekoliko godina su niže 30%. Bilo bi dobro da razmislite, da li je ipak sada pravo vrijeme da se skrasite na jedno mjesto? Svaka strateška odluka u životu mora biti dobro izvagana. Stavite na papir, koliko zarađujete (vaša porodica u cjelini), koliko je svakom ponaosob siguran posao, koliku plaćate stanarinu, kolike su vam režije? Kada odgovorite na ova pitanja korak ste bliže realnoj situaciji. Ako ste odlučili da trebate pokušati kupiti stan evo nekoliko savjeta za  kupovinu.
Štednja je samo jedan od načina da kupite stan.

Štednja je samo jedan od načina da kupite stan.

Pregovarajte. Razmišljajte kao bogati ljudi. Nije sramota pitati za popust ili neku dodatnu pogodnost (besplatno parking mjesto, ostava…). Neki prodavci su skloni pregovaranju neki nisu, ukoliko vidite da je pregovaranje nemoguće krenite dalje, još mnogo je stanova na tržištu.  Pitajte ih imaju li pogodnosti kod banaka, nude li besplatno osiguranje i sl. Za istraživanje ostavite sebi vremena, bar šest mjeseci.

Sezona za kupovinu stana. Prema nekim statistikama sezona za kupovinu stana je proljeće. Tada je i konkurentnost među kupcima veća i samim tim je cijena stanova veća. Kao posljedica svega ovog prodavi nisu zainteresovani za pregovaranje. Ne kupujte stan u proljeće! Tempirajte kupovinu stana sredinom ljeta i krajem godine. Tada je potražnja manja i prodavci su željni svježeg novca pa će biti otvoreniji za dogovor.

Pazite se agresivne marketing kampanje banaka, nije sve kao što oni tvrde.

Pazite se agresivne marketing kampanje banaka, nije sve kao što oni tvrde.

Kako plaćati ratu? Na početku smo rekli da morate biti svjesni svojih mogućnosti. Svaka neplanirana kupovina izvan planiranog budžeta donijeće vam samo probleme, i to ne kratkoročne. Ukoliko ste samac imajte rezervnu varijantu, na primjer iznajmiti jednu sobu.

Periferija. Ukoliko želite stan u centru budite spremni da ga platite i do 20% skuplje! Što znači 20% manje kvadrata! Razmislite o kupovini stana ili kuće na periferiji svoga grada. Nekada život van centra je mnogo komforniji i sa većim mogućnostima. Međutim, uračunajte i cijenu prevoza do posla ili do centra. Da li je ta razlika dovoljno velika da vam se isplati kupovina stana na periferiji!

 

Tagged under

Leave a Reply