Kako očistiti pećnicu

Praznici su vrijeme kada je vaša pećnica izuzetno zauzeta. Jela se samo redaju u njoj: pečenje, povrće, pite, kolači,… Da bi sve bilo ukusno, malo strastvenih kuhara amatera zna da, od presudnog značaja je čista rerna! Visoka temperatura i učestalo korištenje rerne dovodi do sljepljivanja slojeva nastalih prskanjem koje nastaje pečenjem hrane. Imajte naviku da svoju rernu nakon svakog korištenja očistite kako bi spriječili upravo to sljepljivanje i taloženje na zidovima rerne.

kako ocistiti pecnicu1

Pasta od sode bikarbone

Dok se pećnica hlade pošpricajte rastvor soli koji će nered malo srediti. Za duboko čišćenje nanesite obilno na zidove pećnice pastu koju ste napravili od sode bikarbone i vode. Kada nanesete ovu pastu čistom krpom ostavite da prenoći. sutradan pećnicu obrišite mokrom krpom a velike čvrste komade sastružite šaptulom. Ako neku prljavštinu ne možete ukloniti na ovaj način to mjesto pošpricajte vinskim sirćetom. Vinsko sirće će reagovati sa soda bikarbonom i omogućiće da lako uklonite prljavštinu koja se spekla.

kako ocistiti pecnicu2

Rešetke pećnice

S vremena na vrijeme potrebno je očisiti i rešetke iz pećnice. U dovoljno veliku posudu naspite vrelu vodu. U nju naspite dovoljno deterdženta za posuđe namjenjenog skidanju masnoća i uronite rešetku od pećnice. Ostavite da prenoći. Sutradan ponovo operite sa spužvom i posušite.

Koji je vaš tip pećnice?

Neke pećnice imaju funkciju za samočišćenje ali ne sve.

a)Pećnice koje se samočiste imaju zatvoren proces gdje se usljed velike temperature prljavština pretvara u pepeo koji se potom mekanom četkom izbaci iz rerne.

Savjet stručnjaka: Prije ove procedure izvadite rešetke iz pećnice i očistitie ih zasebno.

b)Pećnice sa kontinuiranim čišćenjem se zasnivaju na specijalnom hemijskom sloju nanešenom na zid pećnice. Ovaj sloj razgrađuje prljavštinu tokom upotrebe pećnice.

Savjet stručnjaka. Izbjegavajte upotrebu sredstava za čišćenje kod ovih pećnica jer će oštetiti ovaj specijalni hemijski sloj.

Sada kada znate kako lako očisiti pećnicu uživajte u kuhanju!

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply