Kako napraviti vrtnu stazu od cigle

Cigle su odličan materijal od koga možete napraviti vrtnu stazu. Za razliku od prirodnog kamena, cigle su jeftine, jednostavne za slaganje i lake za zamjenu. Sem cigli od gline danas možete kupiti i betonske cigle koje se prave u širokom izboru boja i veličina.

Prije početka radova pripremite materijal i alat koji će vam trebati za izgradnju vrtne staze. Od materijala pripremite: cigle, pijesak (koji će služiti kao podloga) i drvene daske (koje će služiti kao ivičnjaci, umjesto njih možete koristiti i metalne, plastične ili betonske ivičnjake). Od alata pripremite: ašov, konopac, čekić, mašinu za sječenje cigle, gumeni čekić, nabijač za zemlju, eksere i vaser vagu.

vrtna_staza_1 1 Duž pravca kojim će se pružati staza od cigle, zabodite kolčiće i zategnite konopac. Ašovom iskopajte jamu u dubinu debljine cigle plus 5cm koliko će iznositi sloj pijeska.

vrtna_staza_2 2 Duž ivice jame postavite ivičnjake, u našem slučaju drvene daske prelakirane  bezbojnim lakom. Sa vanjske strane zakucajte u zemlju drvene kolčiće na koje će se daske nasloniti.

vrtna_staza_3 3 Nabijte dobro zemlju nabijačem za zemlju. U prostor koji ste iskopali, dodajte sitni pijesak i rasporedite ga ravnomjerno drvenom daščicom. Nađite daščicu širu u od širine jame, zarežite je za debljinu cigle i vucite je po ivičnjacima kako bi dobili ravnu površinu.

vrtna_staza_4 4 Slažite cigle. Pazite na raspored. Pogledajte sliku za pravilan raspored.

vrtna_staza_5 5 Krajnje cigle moraćete rezati, za to možete koristit mašinu za sječenje cigle ili brusilicu. Nanesite ciglu na mjesto gdje treba ležati, označite liniju rezanja i tek onda pristupite rezanju.

vrtna_staza_6 6 Upotrijebite gumeni čekić da ciglu postavite na mjesto.

vrtna_staza_7 7 Po završetku reda svaki put izvršite provjeru libelom kako bi sve bilo savršeno ravno.

vrtna_staza_8 8 Po završetku polaganja svih cigli, po površini staze raspite suvi sitni pijesak s kojim ćete zatvoriti sve šupljine između cigli.

vrtna_staza_9 9 Preko staze pređite metlom, na taj način bićete sigurni da ste pijeskom zatvorili sve eventualne rupe.

10 Na kraju čekićem zakucajte kolčiće ispod ratine trave.

Tagged under

Leave a Reply