Kako napraviti roštilj od cigle

Ljeto je vrijeme kada u dvorištu provodimo vrijeme sa porodicom i prijateljima. Tradicionalno, ali ne  samo kod nas, sinonim za dobru zabavu je roštiljanje, ćevapi, kobasice, piletina… Za vašu ljetnju kuhinju predlažemo vam da napravite ovaj jednostavno roštilj od cigle.

Roštilj od cigle

Roštilj od cigle

Materijal za ovaj projekat pronađite u obližnjem skladištu građevinskog materijala. Potrebno vam je:

1. cigle (crvene oko 150 komada)

2. sitni pijesak

3. cement

4. građevinski kreč

5. žica (poslužiće nam da spojimo ćoškove)

Od alata pripremite:

1. lopatu

2. tačke ili kolica za beton

3. motiku

4. vaser vagu

5. daske (dovoljne su 4 dimenzija 3cmx10cm i 1m dužine)

6. mistrija

7. posuda za vodu

8. čekić i eksere (sa kojima ćete napraviti ram od dasaka).

1. korak Potrebno je da odlučite kojih dimenzija će biti vaš roštilj. Preporučujemo vam da prije početka radova kupite rešetku koja će vam služiti kao roštilj, odnosno na kojoj ćete peći. Položite je na zemlju i jednostavno zidajte oko nje. Ako nemate već uređenu površinu na koju ćete staviti roštilj moraćete to da uredite u prvom koraku. Pošto ste nacrtali ivice roštilja (nemojte zaboraviti da uračunate i širinu cigle), iskopajte zemlju do dubine od 10cm. Zemlju kopajte na najlon kako ne bi kasnije morali da čistite. Od dasaka napravite ram veličine vašeg budućeg roštilja. Kolčićima ga pričvrstite za zemlju. Napravite beton u omjeru 3 lopate pijeska i 1 lopata cementa pomješajte prvo bez vode pa onda naspite vodu dok ne dobijete meku strukturu. Beton sipajte u rupu koju ste iskopali. Upotrijebite vaser vagu kako bi betonska ploča bila ravna. Povremeno lupkajte po daskama kako bi izašli eventualni balončići vazduha. Ostavite da se suši 24 sata, povremeno zalijte.

rostilj52. korak Kada ste napravili mjesto gdje ćete zidati roštilj vrijeme je da krenemo dalje. Nemojte još skidati daske oko betonske ploče! Zamješajte malter s kojim ćete raditi. Uradite to u omjeru: 5 lopata pijeska, 2 lopate cementa i jedna lopata kreča. Još jednom položite svoju rešetku na ploču, oko nje postavite prvi red cigli, cigle obavezno pokvasite. Upotrijebite vaser vagu kako bi bile ravne. Cigle koje morate presjeći, presijecite udarcem čekića po sredini. Neravni dio cigle okrenite ka unutrašnjosti zida a ravni ka spolja. Obratite pažnju kako je to urađeno na slici. 

3. korak Ozidajte oko 7-8 redova cigle. Na ćoškove u malter stavite 2-3 komada isječene žicepo spoju, kako bi ćoškovi bili čvršći. Najbolji način da odredite gdje ćete postaviti ložište je da stanete pored zida i da ložište bude u nivou vaših kukova. Taj zid ćete ozidati na malo drugačiji način. Okrenućete dvije bočne cigle kako bi napravili “police”. Na police ćete položiti lim na kome će biti ložište. Pogledajte sliku. 

Cigle postavljene bočno služe kao police za ložište i rešetke.

Cigle postavljene bočno služe kao police za ložište i rešetke.

4. korak Mjesto za rešetku napravit na sličan način kao za ložište. Napravite dva nivoa za rešetku. Jedan na kome ćete peći i jedan na kome ćete roštilj držati toplim.  Kada završite sa zidanjem, mistrijom uredite malter između cigli. Popunite šupljine i uglačajte ih kako bi ne samo estetski bilo lijepo, već na taj način ćete spriječiti da kiša ulazi u šupljine. Na kraju, poslije dva tri dana uklonite daske oko betonske ploče. Betonsku ploču, ako niste uradili kao na slici i postavili ukrasne ploče,  možete obojiti bojom za beton.

Na kraju pogledajte video i vjerujemo da će on riješiti neke nedoumice ako ih imate.

 

Tagged under

Leave a Reply