Kako napraviti pregradni zid od gips-kartonskih, Rigips, ploča

Instalacija pregradnog zida od gips-kartonskih ploča je vrlo jednostavna i potrebno vam je samo malo spretnosti. Izgradnja preradnih zidova od gips-kartonskih ploča ne zahtijeva: štemovanje, šalovanje, armiranje, zidanje – jednostavna je, jeftina i brza.

Ovakve zidove možete upotrijebiti kada trebate napraviti dvije sobe od jedne npr. za vaše tinejdžere, zid za plakar itd. Zidovi napravljeni na ovaj način imaju dobru toplotnu, zvučnu i protivpožarnu izolaciju. Od materijala će vam trebati: UW profili, gips-kartonske ploče, vijci za njih, vijci, tiple, mineralna vuna, masa za popunjavanje spojeva i boja za zid.

rigips_11 Na podu označite mjesto gdje će vam se pružati novi zid. Sve dobro premjerite. Položite UW profil na pod i iscrtajte linije na obe strane jer ćete morati izrezati laminat na mjestu gdje ćete postaviti zid.

rigips_22 Isjecite laminat po linijama koje ste iscrtali.Najbolji alat za ovaj posao je ručna kružna pila.

rigips_33 Uklonite izrezani laminat. Podloga koju vidite pomoći će kod zvučne izolacije.

rigips_44 Položite UW profil na pod i pričvrstite ga vijcima za pod. Razmak između vijaka neka bude 1m.

rigips_55 UW profile pričvrstite vijcima od 3,5cm.

rigips_66 Označite mjesta na zidu gdje ćete staviti UW profile. Upotrijebite libelu kako bi zid bio ravan.

rigips_77 Na vanjsku stranu UW profila postavite traku za zvučnu izolaciju.

rigips_8 8 Vijcima pričvrstite profil za zid. Upotrijebite bar tri rupe. isto uradite i na drugoj strani.

rigips_9 9 na plafonu nacrtajte ravnu liniju kja će spojiti dva bočna profila. Ova linija mora biti paralelna sa profilom na podu. Provjerite ravninu sa viskom ili labelom. Postavljajte jedan po jedan UW profil na plafon.

10 Postavite uspravne profile. Razmak između profila neka bude 60cm. Profile spojite vijcima. rigips_10Ravninu vertikalnih UW profila provjerite libelom. Vertikalni profili moraju biti kraći od prostora između poda i plafona par mm.

rigips_1111 U zavisnosti koju ste širinu ostavili između vertikalnih UW profila koristite gips-kartonske ploče te širine, u našem slučaju ploče su dimenzija 201x60cm.

rigips_12 12 Ploča se uvijek prvo siječe sa svijetle strane. Koristite oštar skalpel za ovaj posao.

rigips_13 13 Potom ploču presavijte kako bi se gips prelomio. Ostalo vam je još samo da skalpelom presječete karton na tamnijoj strani.

rigips_1414 Ploče vijcima pričvrstite za profile. Koristite specijalne vijke za pričvršćivanje Rigips ploča za profil. Pazite da ostavite dovoljno prostora da obe ploče pravilno legnu na profil.

rigips_1515 U prostor koji će biti praznina između ploča (širina UW profila) postavite  mineralnu vunu. Sijecite je oštrim nožem. Nakon što postavite mineralnu vunu, pričvrstite Rigips ploče i sa druge strane.

rigips_16 16 Na šupljine između ploča navucite sloj mase za popunjavanje spojeva koju ste napravili sa malo vode. Koristite špahtlu pod uglom 45°. Sačekajte 50min da se masa osuši a onda eventualne neravnine pređite šmirgl papirom.

rigips_17 17 Spoj između plafona i ploča spojite akrilnim ljepilom ili silikonom.

Ostalo vam je još samo da ofarbate novi zid. Najbolji način je da prvo nanesete dekorativni malter koji se lako nanosi valjkom a nakon njegovog sušenja da zid obojite bojom po izboru. Umjesto boje na zid možete nalijepiti pločice.

Tagged under

Leave a Reply