Kako napraviti od gume ljuljašku

Uvijek je zanimljivo imati ljuljašku u dvorištu, zanimljivo je i za djecu i za odrasle. Predlažemo vam da od stare automobilske gume par metara lanca i malo farbe napravite idealnu zabavu za vas i vaše goste. Pratite naše instrukcije i na vrlo jednostavan način ali prije svega jeftin zabavite se.

Šta vam je potrebno od materijala? Prije svega jedna 15″ guma. Par metara lanca, nekoliko konektora, S kuke i šarafe koje se vrlo često koriste za štrik za veš.

Postupak

Na gumi izbušite tri rupe. Rupe bi trebalo da budu na jednakoj udaljenosti. U rupe stavite šarafe  koje se koriste za štrik za veš. I dobro zategnute.

Šarafe dobro zategnite.

Šarafe dobro zategnite.

Stavite u omče šarafa S kuke. Kliještima ih stisnite kako ne bi šaraf odnosno lanac mogao ispadati iz S kuka.

Pravilno povezani šarafi sa lancem putem S kuka.

Pravilno povezani šarafi sa lancem putem S kuka.

Pošto ste sve kuke dobro stisnuli, lance spojite na vrhu sa još jednom s kukom. Pazite da ponovo S kuke na krajevima dobro stisnete!

Sva tri lanca povežite S kukom.

Sva tri lanca povežite S kukom.

I na kraju za S kuku na kojoj već vise tri lanca sa gumom, stavite konektor. S kuku ponovo stegnite na kraju kliještima kako se glavni lanac ne bi mogao otkačiti. U konektor stavite završni lanac koji ćete zakašiti za granu drveta.

Konektor služi da se poveže S kuka sa glavnim lancem.

Konektor služi da se poveže S kuka sa glavnim lancem.

Prebacite glavni lanac preko grane tako da slobodan dio lanca dođe do konektora koji smo postavili. Zakačite sada konektorom slobodan dio lanca sa glavnim lancem, neposredno iznad prvog konektora, opisanog na slici iznad.

I na kraju gumu ofarbajte u neku boju. Iz dva razloga, prvo lakše će se moći očistiti a drugo ljepše je vidjeti npr. žutu gumu nego crnu.

Kako bi ljuljaška trebala da izgleda.

Kako bi ljuljaška trebala da izgleda.

Ostaje vam samo da uživate čitavo ljeto u ljuljanju.

Tagged under

Leave a Reply