Kako napraviti mali plastenik

Plastenik u vrtu je izuzetno koristan, posebno ako volite sami da uzgajate rasadu za cvijeće i povrće a potrebna vam je dodatna zaštita od hladnoće, vjetra, sunca i kiše. Plastenik je vrlo jednostavno napraviti a mi ćemo vam pomoći ovim projektom.

Iako većina baštovana plastenike koristi u rano proljeće sada je pravo vrijeme da ga napravite. Uskoro će vam trebati za rasadu zimskog cvijeća a već od januara i za proljećno cvijeće, naravno u njega možete posaditi i povrće koje ćete brati do duboko u zimu. Lokacija za plastenik treba da bude na sunčanom mjestu preko cijelog dana. Kupite kvalitetnu plastičnu foliju, zaštitite drvo i postavite plastenik na unaprijed pripremljen ravan teren.

Isijecite:

A) 12 komada 5cmx10cm letva – 150cm, 4 komada 5cmx10cm letva – 300cm  Bočen strane

B) 2 komada 5cmx10cm letva – 200cm, 1 komad 5cmx10cm letva – 165cm, 2 komada 5cmx10cm letva – 160cm Prednja strana

B) 2 komada 5cmx10cm letva – 200cm, 1 komad 5cmx10cm letva – 165cm, 2 komada 5cmx10cm – 160cm Zadnja strana

C) 12 komada 5cmx10cm letva – 130cm, režite ih na obe strane pod uglom od 45° Rogovi za krov

D) 10 komada 5cmx10cm letva – 54cm Razmak između rogova za krov

E) 2 komada 5cmx10cm letva – 175cm, 2 komada 5cmx10cm letva – 60cm, 1 komad 5cmx10cm letva 40cm – Vrata

F) plastična folija

Plastenik

Imajte na umu da možete veličinu plastenika prilagoditi svojim potrebama.

1 Napravite bočni ram. Najbolje rješenje je da izbušite rupe bušilicom a potom letve spojite sa vijcima od 8cm. Radite na ravnoj površini. Pazite na uglove kao bi bili pod 90°.

plastenik_2

2 Postavite bočne strane na mjesto. Pričvrstite ih letvima i iznivelišite sa vaser vagom. Kako bi bili sigurni da je rastojanje između bočnih strana ravnomjerno postavite donju letvu prednje odnosno zadnje strane (B). Spojite dva roga za krov na zemlji vijcima i tek onda ga postavite na mjesto.

plastenik_3

Plastenik, uradi sam

3 Kada ste sve rogove postavili na mjesto, pričvrstite letve koje će služiti kao razmak između njih. Vijcima ih spojiite kao na slici. Neophodno je da razmaknice pričvrstite i za rogove.

plasteni_3

4 Sada pređite na zadnju stranu. Plastenik je već dobio konačan oblik, zadnja strana će poslužiti kako bi ga dodatno učvrstili. Na licu mjesta možete dodatno zarezati letve ako je potrebno. Dijagonalne letve zarežite pod uglom od 17°. Sve spojite vijcima od 10cm. Kako drvo ne bi pucalo prije uvrtanja vijaka probušite rupe bušilicom!

plastenik_5

5 Na isti način napravite i prednju stranu. Na mjesto gdje će doći vrata instalirajte gornju letvu.Koristite libelu kako bi sve bilo ravno. Uviijek možete napraviti i šira vrata, ali pazite jer sa širinom vrata postaju niža.

Plastenik

6 Napravite jednostavna vrata za svoj plaastenik. Visina vrata može biti i veća od one koju smo postavili to ipak zavisi od vas. Ne zaboravite ostaviti otvor za vrata malo širi kako bi se vrata mogla normalno otvarati i zatvarati. Vrata postavite na dvije ili tri baglame. Sve dobro spojite vijcima od 10cm. Na kraju razvucite plastičnu foliju preko vašeg plastenika. Budite sigurni da su svi vijci dobro zašarafljeni kako ne bi poderali foliju. Foliju osigurajte letvicama 2cmx4cm ili tanjim i ekserićima.

Plastenik

Ovakav plastenik možete napraviti i od metala, što sve zavisi koliko ste sredstava namijenili za izradu plastenika.

Tagged under

Leave a Reply