Kako napraviti jezero u vrtu?

Jezero, a pri tom mislimo na manju vodenu površinu u vrtu, dodaće boju i život u svako dvorište. Izgradnja jezera je vikend projekat i ne naročito komplikovan.

Za izgradnju jezera pripremite:

  • novine i pijesak (služiće kao izolator)
  • najlon (koristite deblji najlon u crnoj ili sivoj boji)
  • pumpa za vodu
  • krupnije kamenje ili stijene (služiće kao ivica jezera)

Šema jezera.

Jezero nepravilnog oblika pristaje dvorištima svih stilova. Dodatno ga dekorišite vodopadom, brzakom, kamenjem i bljkama. Za jezero u vrtu bitna je lokacija. Ne želite da vaše jezero ostane neprimjećeno, imaćete želju nekad da pored njega popijete jutarnju kafu ili da se družite naveče sa prijateljima. Nemojte ga stavljati u dio dvorišta u kome se djeca igraju. Takođe, izbjegavajte dijelove vrta u blizini velikog drveća. Razmislite koliko je jezero udaljeno do najbliže utičnice, koja će vam trebati za pumpu za vodu. Veličina jezera neka bude približno 1,5mx2m. Ove dimenzije jezera omogućiće vam da vodu održavate čistom. Kada budete kopali moraćete napraviti dvije terase najmanje. Prva je ona oko jezera na koju ćete postaviti kamenje i stijene i koje će fiksno držati najlon a druga je nešto dublja, i biće u vodi, na njoj ćete posaditi vodene biljke. Strane jezera ne smiju da budu vertikalne već zakošene. Zakošene strane će omogućiti ledu tokom zime da ne vrši prtisak na njih i najlon, već da se izdiže ka površni. Ako planirate uzgajati ribe u ovom jezercetu moraćete kopati dublje, tokom ljeta temperatura vode može jako varirati, dok to neće biti slučaj sa dubljom vodom. Za zlatne ribice biće vam potrebna dubina od 70cm, dok za koi ribice od najmanje 1m. Kada budete kupovali materijal razmislite o kupovini specijalnog najlona koji je otporan na smrzavanje ili bar armiranog najlona. Takođe, ako se budete odlučli da uzgajate ribe, najlon bi trebao biti siguran za njih.

Iskopajte rupu za jezero.

Iskopajte rupu za jezero.

1 Označite konopcem ivice jezera i počnite kopati. Prvu terasu kopajte sa vanjske strane konopca na dubinu od 4-5cm i u širinu od 30cm. Na tu terasu ćete postaviti kamenje. Drugu terasu kopajte na dubini od 20cm i u širinu od 30cm. Nije potrebno da kopate drugu terasu u dijelovima jezera gdje nećete saditi biljke. I na kraju iskopajte ostatak jezera do dubine od 45cm. 

Poravnajte ivicu jezera.

Poravnajte ivicu jezera.

2 Prekontrolišite ivice jezera labelom kako bi se uvjerili da su ravne. Na jednu stranu jezera iskopajte kanal širine 15cm i dubine 2,5cm koji će služiti za oticanje viška vode. Takođe iskopajte kanal u koji ćete postaviti crijevo za vodu i crijevo od pumpe.

Postavite sloj pijeska i papira kao izolaciju.

Postavite sloj pijeska i papira kao izolaciju.

3 Pređite rukom strane jezera kako bi vidjeli ima li oštrog kamenja ili korijenja. Ako ih nađete izvadite ih. Postavljanje izolacije krenite iz centra jezera, prvo naspite pijesak i poravnajte do debljine od 2,5cm. Na pijesak postavite sloj novinskog papira debljine 0,5cm. 

Postavite najlon.

Postavite najlon.

4 Pažljivo namjestite najlon. Postavite ga na centar jezera i polako ga poravanajte sa stranama jezera. Učvrstite strane kamenjem. 

Pazite da kamenje ne bude oštro da ne ošteti najlon!

Napunite jezero vodom.

Napunite jezero vodom.

5 Koristite crijevo za vodu i napunite jezero vodom. Dok se voda nalijeva u jezero vucite na jednu stranu dok neka neko drugi vuče na drugu stranu kako bi se najlon poravnao i zategnuo. napunite jezero do vrha.

Postavite kamenje oko jezeras.

Postavite kamenje oko jezeras.

6 Pri kraju smo našeg projekta. Instalirajte pumpu za vodu. Pumpu stavite u najdublji dio jezera. U kanal za odvod viška vode stavite šljunak. Aranžirajte kamenje i stijene oko jezera kako ste isplanirali. Pazite da kamenje koje je na najlonu ne bude oštro. Prvi red kamenja neka bude nad jezerom, ali ne više od ¼. Drugi red postavite na prvi, povucite ga unazad kako se ne bi prevrnulo u jezero. Eksperimentišite sa kamenjem dok ne dobijete prirodan izgled.

Postavite crijevo za vodu tako da dobijete vodopad.

Postavite crijevo za vodu tako da dobijete vodopad.

7 Mjesto gdje voda izlazi iz crijeva stavite između kamenja kako bi stvorili vodopad ili sl. Pazite da kamenje ne vrši pritisak na crijevo. Pošto ste osigurali crijevo i pumpu za vodu uključite pumpu u elektro mrežu.

Na kraju vam ostaje da posadite biljke oko i u jezero. Uživajte u svom jezeru!

Tagged under

Leave a Reply