Kako napraviti gabion / korpe od žice

Gabion je žičana struktura slična žičanim korpama. Kada se gabion napuni kamenjem on postaje strukturalno čvrst i može poslužiti za mnogo namjena u uređenju dvorišta. Najkorisniji su poslagani gabioni koji imaju funkciju potpornog zida u područjima gdje je izražena erozija. Gabioni se mogu kupiti gotovi ili se mogu napraviti od rabitz mreže (mada mogu i od drugih vrsta pletiva). Jeftini su i jednostavni za korištenje pa su iz godine u godniu sve popularniji.

Gabion se lako može napraviti. Veličina gabiona nije standardna pa je veličinu najbolje prilagoditi potrebama. Takođe, treba naglasiti da velika količina kamenja može deformisati izgled gabiona pa je potrebno zbog toga obratiti pažnju na srazmjer debljine žice i veličinu korpe.

Za izradu gabion je potrebno: raabitz mreža ili neka druga varena mreža, najbolje je kupiti mrežu od pocinčane žice, makaze za žicu ili brusilica sa odgovarajućim diskovima, metar, kliješta, rukavice, zaštitne naočare, žica za povezivanje.

gabion korpe od zice1

Gabion može da bude u obliku kocke (gdje su sve stranice jednake) i kavdra (gdje su stranice pravougaonici. Odredite veličinu gabiona i isijecite mrežu na zadane dimenzije. Za potporni zid biće dovoljan gabion sa stranicama dužine 1m. Obavezno koristite rukavice u zaštitne naočare kako biste spriječili povrjeđivanje. Mrežu možete i savijati ali to ne preporučujemo manje vještima jer stranice neće biti jednake.

gabion korpe od zice2

Spojite pet stranice gabiona žicom. Povežite stranice na svakih 5cm. Višak žice okrenite ka unutra. Ako je potrebna dodatna čvrstina jednu stranicu stavite u sredinu, uspravno i povežite je na isti način.

gabion korpe od zice3

Pripremite mjesto gdje će gabion stojati. Površina mora da bude ravna. Jednom kada gabion napunite kamenjem nećete ga moći više pomjerati pa budite sigurni da je mjesto koje ste izabrali najbolje.

gabion korpe od zice4

Gabion postavite na mjesto. Napunite ga kamenjem. Kamenje neka bude odgovarajuće veličine. Ako pravite dekoraciju za dvorište kao što je klupa, fontana, roštilj,… pazite na boju kamenja i na slaganje.

Zatvorite gabion sa šestom stranicom i povežite je žicom ako što ste povezali i druge.

Tagged under

Leave a Reply