Kako naći adekvatno zemljište za kuću?

Kupovina placa sa namjerom da na njemu izgradite svoju kuću iz snova nosi određene izazove, od izbora adekvatnog zemljišta do dobijanja građevinske dozvole i ostalih saglasnosti. Kada dođe do toga da morate naći odgovarajući plac to je u ovom trenutku lakše reći nego uraditi.

Kako pronaći plac?

Postoji nekoliko načina na koji možete pronaći odgovarajuću parcelu na kojoj namjeravate graditi.

Agencije za nekretnine. Iako agenti za nekretnine uglavnom prodaju gotove kuće i stanove povremeno se kod njih mogu pronaći i placevi. Uglavnom se radi u isparcelisanim velikim komadima zemljišta koje već ima infrastrukturu za izgradnju manjeg naselja.

Internet. Danas postoje mnogobrojni sajtovi oglasnici na kojim možete pokušati pronaći građevinsko zemljište. Filtriranjem na osnovu površine, lokacije, cijene, možete jednostavno suziti izbor ponuđenih nekretnina. Neki prodavci postavljaju i slike što vam može pomoći u procjeni da li određena parcela odgovara ili neodgovara vašim zahtjevima. Prodavci često koriste ovaj vid oglašavanja jer je u najvećem broju slučajeva besplatan.

Plaćeno oglašavanje. Najčešće je u pisanom obliku u vidu štampanih oglasa ili u sklopu štampanih medija tipa dnevnih novina. Ovaj vid oglašavanja je lokalnog karaktera u najvećem broju slučajeva stoga vam savjetujemo da obratite posebnu pažnju. Plaćeni oglasi mogu biti u vidu kratkog oglasa do nekih 15 riječi ili reklame za prodaju većeg broja parcela.

Lična potraga. Moguće je da vaša lokalna zajednica ima u ponudi državno zemljište namjenjeno individualnoj izgradnji stambenih objekata, provjerite to tako što ćete im poslati upit. Ili zašto ne bi obišli dijelove naselja gdje želite da kupite građevinsko zemljište. Mnogi prodavci na parceli istaknu tablu da je zemljište na prodaju sa brojem telefona.  Diskretni razgovor sa stanovnicima naselja može vam otkriti ko je zainteresovan za prodaju iako to javno ne oglašava.

Nemojte očekivati da parcelu za vašu buduću kuću nađete brzo. Nije pametno da odmah prihvatite prvu ponudu, dobro sagledajte sve aspekte pa onda odlučite da li ćete kupiti parcelu ili ne.

Tagged under

Leave a Reply