Kako kupatilo učiniti većim?

Veliki broj stanova napravljenih u prošlom vijeku imaju jedan veliki problem-malena kupatila! Kako kupatilo učiniti bar vizuelno većim? Pošto je proljeće idealno vrijeme za radove u stanu, donosimo vam par ideja za vizuelno povećanje kupatila.

Luksuzno malo kupatilo sa prevladavajućom bijelom bojom.

Luksuzno malo kupatilo sa prevladavajućom bijelom bojom.

Čim smo spomenuli promjene u kupatilu sigurni smo da ste odmah pomislili na velike troškove, ali to nije baš tako. Kupatilo možete učiniti lijepim, modernim i funkcionalnim za relativno malo novca. Naime, većinu stvari možete sami uraditi. Pošto su kupatila površinski mala, neće vam trebati ni mnogo pločica, a većinom se koriste svijetle odn. bijele pločice koje su dosta jeftinije od pločica u boji ili sa dezenom. Mi ćemo se u ovom tekstu zadržati na kupatilima u kojima je bijala osnovna boja.Naravno ukoliko imate dobru wc školjku ili bojler nema potrebe da ih mijenjate. Prije počinjanja radova isplanirajte svaki stadijum ovoga posla!

Pločice ne moraju da budu na svim zidovima.

Pločice ne moraju da budu na svim zidovima.

Jedna od velikih zabluda koje kod nas vladaju je da je neophodno da pločice budu u cijelom kupatilu. Naprotiv, pločice možete koristiti samo u dijelovima koji su izloženi vodi, kao npr. tuš kabina. Za dijelove kupatila koji nisu konstantno mokri možete koristiti i farbu (posavjetujte se sa ovlaštenim osobljem u vašoj prodavnici boja) ali i drvo tretirano određenim farbama i lakovima. Savjetujemo da pločice većeg formata 300mmx600mm ili 400mmx800mm. Ukoliko želite da pločice učine kupatilo višim postavite ih vertikalno.

Pokušajte da se pridržavate pravila, podne pločice bi trebale da budu tamnije, dok plafon otavite u bijeloj boji! Na zidu planirajte površinu za veće ogledalo. Prostor iznad veš mašine iskoristite za dodatne police.

Investirajte u dobar umivaonik i baterije za vodu. Savjetujemo da u malima kupatilima postavite tuš. Ali nije neophodno da tuš bude kupovna tuš kabina. Tuš možete vrlo jednostavno odvojiti tako što ćete ga ozidati ili izdvojiti staklenim odn. polikarbonatnim zidom.

Detalji u kupatilu daće vašem kupatilu luksuznu notu.

Detalji u kupatilu daće vašem kupatilu luksuznu notu.

Malim kupatilima potrebno je dosta svjetla. Postavljanje spuštenog plafona nije opcija jer izuskuje dodatne troškove stoga se potrudite da boja svjetlosti bude bijela.

I na kraju, obogatite prostor sitnicama i accessoriesima. Lijepi držači za ručnike, svijeće, posudice za sitnice, sve će ovo dati vašem malom kupatilu luksuznu notu.

 

Tagged under

Leave a Reply