Kako izabrati sofu, trosjed ili dvosjed? – 1. dio

Prije nego što kupite sofu, upoznajte se sa osnovama kupovine sofe. Sofa koju namjeravate kupiti treba biti izabrana na osnovu dva faktora. Prvi je kako ćete je koristiti i drugi u kom stilu bi sofa trebala biti.

S obzirom da sofa treba da traje godinama vrlo je važno da naučite o kvalitetu sofe i da odredite budžet za kupovinu. Da razriješimo jednu nedoumicu, da li je sofa isto što i dvosjed odnosno trosjed? Da, isto je! Kod nas se odomaćio izraz dvosjed i trosjed, u zavisnosti koliko sofa ima sjedećih mjesta. Dvosjed ili sofaDanas, izbor sofa je ogroman i kada jednom uđete u prodavnicu namještaja bićete zbunjeni ako unaprijed niste odlučili šta tražite. Naš vodič u kupovini sofe, trosjeda ili dvosjeda će vam pomoći u tome.

Veličina sofe

U zavisnosti od veličine dnevne sobe, ili neke druge prostorije gdje planirate da stavite sofu, razmislite koliko prostorije sofa treba da zauzme. Da li će se u dnevnoj sobi pored trosjeda odn. dvosjeda nalaziti i fotelja, kafe stolić, stolica… ? SofaBudite sigurni da veličina sofe neće zauzeti više od trećine prostorije ali i da neće smetati u kretanju kroz prostoriju. Ako je potrebno izmjerite sobu i mjesto gdje planirate sofu i na osnovu tih dimenzija tražite odgovarajuću.

Prilikom kupovine, ako vam probleme predstavlja mala prostorija, uštedite na prostoru birajući sofe sa manjim naslonom. U većim sobama već imate mogućnost da obratite pažnju na neke druge karakteristike sofe.Sofa Sofa u svakoj dnevnoj sobi će biti centralna tačka design-a, zbog toga sofa treba da bude praktična ali i da ima snažan estetski element.

Funkcija sofe

Uspješno organizovanje i planiranje dnevne sobe treba da počne sa analizom vašeg životnog stila. Šta radite najviše u dnevnoj sobi? Ako se najviše izležavate ispred TV-a, sofa treba da bude orjentisana u tom pravu. Volite da primate goste i da pravite sjedaljke, sofu postavite u sklopu kafe stolića, fotelja ili stolica, formirajte polukrug ili krug. SofaDa li koristite dnevnu sobu za opuštanje  ili čitanje? Ako volite da čitate, postavite je u blizini izvora dnevne svjetlosti. Ako imate jedan otvoreni prostor, onda sofu možete iskoristiti da ga odvoji na dve funkcionalne jedinice.

Funkcija sofe igra bitnu ulogu prilikom izbora. Nije svejedno da li ćete je koristiti za popodnevni odmor ili u primaćoj sobi u kojoj volite da se družite sa prijateljima.

Tagged under

Leave a Reply