Kako izabrati kuhinjske pločice

Kuhinjske pločice su prilika da budete kreativni. Bile one moderne ili klasične, u prostoru iznad sudopera i viseće, ili preko praznog zida, trebaju da prate stil vaše kuhinje. Zaštosu onda kuhinjske pločice kao važan detalj u kuhinji skoro uvijek zanemaren?

Vjerovatno zbog toga jer ima isuviše izbora, jer pomislimo “lako ćemo” ili jer ih jednostavno zaboravimo.

Pratite stil i boju kuhinje

Pločice trebaju da prate stil i kolorističku šemu kuhinje

Pločice trebaju da prate stil i kolorističku šemu kuhinje

Imate problem s tim da odlučite koje kuhinjske pločice izabrati? Postoji rješenje i za to. Zalijepite uzorke pločica na zid, uobičajeno je 2 komada puta 2 komada i posmatrajte ih par dana. Kako izgledaju u različitim dijelovima dana, kako se prirodna svjetlost odbija od njih? Izaberite osnovnu boju i nekoliko akcentnih boja koje će se protezati vašom kuhinjom. Vrlo često boja radnih površina u kuhinji diktira boju i vrstu kuhinjskih pločica.  takođe obratite pažnju na boju vaših kuhinjskih uređaja. U modernim kuhinjama razmislite o glaziranim pločicama, metaliziranim ili staklenim. Ako se pak radi o klasičnim kuhinjama razmislite o pločicama vintage izgleda, sa cvjetnim dezenom i sl.

Investiraje u površine podložne habanju

Postoje neke površine u kuhinji koje su podložnije habanju od drugih, na primjer to je prostor iznad radnih površina, sudopera, stola za ručavanje i sl. Ove površine su izloženije i pogledima i oštećenjima. Međutim, ovo je odlično mjesto da se igrate dezenima i da kombinujete kuhinjske pločice druge boje, vrste, dezena… Takođe, na ovim mjestima možete upotrijebiti iste pločice ali promijenjene orijentacije, poredane dijagonalno na primjer. Nemojte da se bojati da eksperimentišete u ovoj zoni, jer uvijek možete promijeniti ta 2-3 m² pločica.

Ograničeni ste sredstvima

Ako vam je budžet limitiran lijepo će izgledati samo jedan red pločica iznad kuhinjskih elemenata

Ako vam je budžet limitiran lijepo će izgledati samo jedan red pločica iznad kuhinjskih elemenata

Kada ste ograničeni u sredstvima izaberite klasične pločice. Ove pločice su najjeftinije, ali nemojte štedjeti na ljepilu i masi za fugiranje. Kada ste na budžetu uvijek možete potražiti pločice koje su na rasprodaji jer je ostalo samo par kvadrata ili ima oštećenih. Bitna je ideja, da ih uklopite stislki i bojom, a rezultat će biti i više nego odličan.

Čišćenje pločica

Kada kupujte kuhinjske pločice nikada nemojte zaboraviti na ovu važnu stvar – kako će se pločice koje ste izabrali čistiti? Koji je najlakši način da ih očistite i čime da ih čistite? Keramičke pločice nemaju neke naročite zahtjeve upovodu čišćenja, međutim pločice od drugih materijala mogu da imaju. 

Tagged under

Leave a Reply