Kako izabrati boje za bojenje stana?

Sa skoro beskonačnim spiskom boja i kombinacija, izazov je izabrati one boje koje će najbolje odgovarati u vašem stanu. Naučite kako da razvijete svoje oko da prepozna odgovarajuću boju i koju boju da kombinujete sa njom. 

Neko će pomisliti da je ovo nemoguće sa jednim člankom, ali nama ni nije cilj da naučite sve o bojama iz jednog članka, već samo da naučite birati boje za svoj stan.

Počnite od boje koja vam se sviđa.

Počnite od boje koja vam se sviđa.

Počnite sa bojom koju volite. Iako  vaša boja nije u trendu ove sezone ona će uvijek biti u trendu za vas. Ako volite tamne boje, i baš boju koja vam se sviđa želite da upotrijebite za zidove u svojoj dnevnoj sobi ali bojite se da je isuviše tamna, prilikom kupovine zamolite u prodavnici boja da dodaju samo 50% pigmenta. S kom bojom kombinovati vašu boju? Pronađite pravu nijansu boje na točku boja. Boje koje se nalaze uz vašu boju na točku boja su slične i upotreba ove boje sa vašom boje rezultiraće sa mirnom i usklađenom sobom. Boje koje se nalaze nasuprot vaše boje su komplementarne i upotreba njih dodaće dramu u sobu. Postoji još jedna mogućnost prilikom izbora boja za stan, a to je upotreba jakih, izražajnih boja, koje ako upotrijebite samo na zidovima izazvaće nesklad. Međutim, ako obojite i plafon u tu boju izazvaćete suprotan efekat a ove jake boje daće sobi elegantnost. Ove boje koristite u: radnoj sobi, vinskom podrumu ali i u kupatilu.  Sobe koje koristite po danu obojite u svjetlije nijanse a sobe koje koristite po noći obojite u tamnije boje. Šta je prirodnije ako ne, da izaberete boje za stan koje možete sresti u prirodi. Izbor boja je veliki: nijanse plave, smeđe, zelene, bež…  Kombinujte ove boje sa neutralnim i rezultat će vas zadiviti. Ako su vam ove prirodne boje isuviše jake, pokušajte naći nijansu boje pomiješanu sa sivom bojom. Ako je u vašem stanu dominantan otvoreni prostor, pazite da ne upotrijebite isuviše boja, stan vam može djelovati kao cirkuski šator.

Bež boja u kombinaciji sa prirodnim bojama je uvijek in.

Bež boja u kombinaciji sa prirodnim bojama je uvijek in.

Prilikom kupovine boje nemojte štedjeti. Kupite najbolju boju koju možete priuštiti. Nisu sve boje iste! Skuplja boja ima bolji pigment i ljepši finalni izgled. Boje se razlikuju u različito doba dana. Prije konačne kupovine kupite manje test uzorke boja koje isprobajte na svom zidu. Nije u mogućnosti svako da nosi paletu boja za miksanje kući, kada krenete u kupovinu ponesite sa sobom komad tkanine koja je najzastupljenija u prostoriji koju krečite ili ponesite sliku prostora. Posao oko izbora prave nijanse biće vam puno lakši. Upotrebu jakih boja, kao što je ciklama ružičasta, možete ograničiti samo na stub, jastuke ili tabure. Oni koji vole bjelu boju ili neku drugu monohromatsku boju u svom domu, neka se pigraju nijansam jedne te iste boje. Naravno, kako crvene cipele daju osvježavajući izgled crnom odijelu, isto će biti i sa sobom koja je uniformno obojena u monohromatsku boju. Na kraju pogledajte nekoliko primjera koje smo pripremili za vas.

Tagged under

Leave a Reply