Kako gitovati i zabrtviti prozore

Vjerovatno vam je već dosadila priča o energetskoj efikasnosti ali morate da priznate da prozori kroz koje piri nisu nimalo ugodni a ni jeftini. Stari prozori vrlo često postaju mjesto kroz koje ulazi hladan zrak. To se može desiti na dva mjesta: na drvenim dijelovima ili na spoju stakla i drvenog dijela. Razlozi su razni a najvjerovatniji je sasušen kit koji se koristi za gitovanje i oštećeno drvo na stolariji.

gitovanje prozora1

Prije nego se odlučite za gitovanje i brtvljenje prozora provjerite gdje vazduh ulazi kroz njega. To ćete najlakše uraditi sa svijećom. Uzmite svijeću, upalite je i prinesite zatvorenom prozoru. Ukoliko se plamen povija znači da vazduh ulazi kroz prozor i da ćetze morati pristupiti ovom poslu.

Nakon što ste utvrdili da zrak ulazi kroz prozor morate utvrditi gdje je problem, sa unutrašnje ili vanjske strane. Najčešće je problem sa vanjske strane gdje se silikon ili kit usljed vremenskih prilika osušio i oslabio.

gitovanje prozora2

Postupak zamjene kita ili silikona na staklu je donekle jednostavan. Potrebno je sa špahtlom ili nekim oštrim alatom ukloniti stari kit ili što ga je više moguće. Potom se površina dobro očisti. Ne smije biti prašine!

Nakon što se pripremi podloga, na mjesto starog kita se nanosi novi sloj prema uputstvu proizvođača. Nanosi se oštrim potezima male količine sve dok se cijeli prozor ne gituje. Nakon toga se ostavi da se osuši.

gitovanje prozora3

Brtvljenje prozora je sličan postupak s tim da se sa specijalnim silikonom vrši zatvaranje šupljina. Potrebno je strpljenje kako bi se pažljivo zatvorile sve šupljine. Silikonu je potrebno do 12 do 15 sati da se osuši.

Dodatan mjera kojom se sprječava prodor hladnog zraka u dom je instalacija samoljepljive izolacijske trake na ram prozora. Moguće je da će se prozor nešto teže zatvarati ali to je samo privremeno.

gitovanje prozora4

Tagged under

Leave a Reply