Kako dekorisati dom cvjetnim dezenima

Mnogi vole da unesu doživljaj proljeća u svoj dom. Za to ne postoji bolji način od materijala sa cvjetnim dezenom. Dekorišite svoj dnevni boravak ili spavaću sobu proljećnim dezenima i izađite iz zime na najbolji mogući način, uz mnoštvo boja. Iskoristite ogromnu ponudu materijala sa cvjetnim uzorkom da proslavite dolazak proljeća.

Međutim, da ne bi vaša sreća nastala dolaskom proljeća bila pomućena pogrešnim odabirom materijala i dezena, saznajte na šta trebate obratiti pažnju prilikom uređenja doma cvjetnim uzorkom. Cvjetni dezen je pogodan za se stilove pa nema razloga da ga izbjegavate.

Nekada je dovoljno samo nekoliko detalja sa cvjetnim dezenom

Nekada je dovoljno samo nekoliko detalja sa cvjetnim dezenom

1 Izaberite materijal sa bojama koje već imati. Ako imate tepih sa zelenim kupite materijal sa prelijepim zelenim lišćem, tepih u krem boji će se slagati sa materijalom čija je pozadina krem itd.

Birajte dezen koji nije pretrpan detaljima

Birajte dezen koji nije pretrpan detaljima

2 Pokušajte naći materijale koje imaju jednako raspoređene cvjetove i praznu površinu. Isuviše cvjetova na materijalu može stvoriti suprotan efekat od onoga koji želite postići. 

3 Najjednostavniji način slaganja boja u enterijeru je da kombinujete  boju zida odnosno prema boji pozadine materijala sa cvjetnim uzorkom i obrnuto. Zatim seknudarnu boju izaberite prema sekundarnoj boji koja je prisutna na materijalu sa uzorkom. sekundarna boja bi bilo najbolje da se podudara sa tepihom, jastucima, zastorima i sl. Akcentna boja je treća boja koja vam je potrebna i ona bi trebalo da uvijek boude svjetlija, jača i čistija. Na osnovu nje izaberite akcentne predmete kao što su vaze, zdjele, jastuci i sl.

Pravilo ponavljanja gdje se uzorak ponavlja na više mjesta

Pravilo ponavljanja gdje se uzorak ponavlja na više mjesta

4 Koristite pravilo ponavljanja. Cvjetni materijal ponavljajte jednako u svim dijelovima sobe kako bi sve bilo skladno. Isuviše materijala u jednom dijelu prostorije učiniće da se ne vidi njen ostatak a samim tim će je vizuelno smanjiti.

5 Upotrijebite slike, postere ili fotografije sa cvjetnom temom. Ramovi neka budu neutralni ili u jednoj od boja koja je prisutna na umjetnini.

Na zid stavite postere ili fotografije cvijeća

Na zid stavite postere ili fotografije cvijeća

Presvučene fotelja i sofa sa različitim cvjetnim materijalom

Presvučene fotelja i sofa sa različitim cvjetnim materijalom

6 Presvucite fotelju sa materijalom sa cvjetnim uzorkom ili kupite presvalke za fotelje sa uzorkom. Isto možete uraditi i sa sofom. Međutim nikada nemojte upotrijebiti cvjetni materijal (mebl štof) i na fotelji i na sofi.

Nadamo se da ćete uživati u uređenju svoga doma ovoga proljeća a cvjetni uzorak neka ovoga proljeća bude neizostavan.

Tagged under

Leave a Reply