Kako brzo i lako osvježiti izgled svoga doma

Naravno, uvijek možete potrošiti mnogo novca i brzo i lako renovirati svoj dom od temelja do krova, ali to nije cilj ovoga teksta. Mi ćemo pokušati objasniti kako da, koristeći osnove dizajna enterijera, osvježite svoj dom relativno jeftino.

Ono što tražite je jednostavno: napraviti svoj dom što više primamljivim i toplijim, učiniti prostor mladalačkim i modernim da podstiče na kreativnost. Ali većina nas misli da će se ovo postići furioznim kupovanjem magazina o uređenju enterijera i punjenje stana spektakularnim predmetima koji privlače više pažnje nego što zaslužuju. Neka ultra moderna sofa, koju je napravio neki ultra popularni “dizajner”, brzo će izgubiti svoju privlačnost nakon što budete morali posjetiti kiropraktičara poslije njene upotrebe. Činjenica je da ti “dizajneri” imaju mali utjecaj na kvalitet našega života i taj utjecaj je prolazan koliko i njihova kolekcija. Udobnost i stil nije komad iz najnovije kolekcije razvikanog dizajnera kojeg se niko neće sjećati nakon godinu dana, već zbir manje primjetnih detalja – osvjetljenje, čistoća, osjećaj sigurnosti i čvrstine u namještaju koji posjedujete. Problem nastaje kada počnete da obraćate više pažnju na tanjir nego na hranu u njemu ili krevet više nego na osobu koja leži u tom krevetu.Dizajn služi da olakša život a ne da postane život.

NEKA SE LAKŠE DIŠE

Nekada postoje situacije kada bi vaš dom mogao ljepše mirisati. Brzi popravak situacija se može uraditi električnim osvježivačima, miršljavim svijećama i sl. Međutim, ti efekti su kratkotrajni. Dugotrajniji učinak možete postići parfemiziranim osvježivačima u staklenim bočicama koje su zatvorene plutom li trskom. Naime, miris se oslobađa preko drvenog džepa. Ovi osvježivači su skuplji ali i efikasniji i traju bar šest mjeseci.  Jedan od proizvođača je kompanija Linari.

IZBJEGAVAJTE TEPIHE OD ZIDA DO ZIDA

Nikada nismo razumjeli potrebu za postavljanjem tepiha preko cijeloga poda, posebno ako imate lijep parket, laminat, pločice i sl. Zar želite čitav život paziti i razmišljati hoćete li vi ili vaši gosti nešto prosuti na njega. Umjesto ovih velikih tepiha koristite manje tepihe, koji su jeftiniji, praktičniji i stilski prihvatljiviji. Također, možete upotrijebiti tzv. tepih pločice. Tepih pločice su komadi tepiha, ne moraju biti iste boje, koji su iste veličine (50cmx50cm) i koji se mogu međusobno spajati tvoreći zanimljive motive. Pojedinačni komadi se mogu lako skinuti, oprati, napraviti novi dizajn…

foteljaKUPITE UDOBNU FOTELJU

Ako ipak želite da svoj namještaj obnovite kupovinom novog komada, onda se odlučite za udobnu fotelju. Svaki dnevni boravak treba dio prostora koji će služiti za čitanje, slušanje muzike ili jednostavno opuštanje. Stolica treba da bude udobna ali i u boji. Može poslužiti kao akcentni detalj ili kao nastavak teme koja se provlači kroz vaš dom.

BUDITE OBAZRIVI SA POLICAMA

Previše polica može biti stilski pogubno kao i premalo. Izbjegavajte preduboke police. Imajte na umu da police ne moraju biti simetrične ili ravnomjerno raspoređene, dopustite sebi kreativnost.

fotoPOVREMENO REARANŽIRAJTE SVOJE FOTOGRAFIJE

Svaki dom treba mjesto za porodične fotografije. O tom mjestu ne razmišljajte kao o arhivi već o dinamičnom kutku koje ćete s vremena na vrijeme osvježavati novim fotografijama. U jedan ram možete staviti i dvije-tri fotografije koje možete povremeno rotirati.

NE ZABORAVITE NA BILJKE

Sobne biljke i cvijeće su živa bića pa će oni imati veći utjecaj na prostor od predmeta. Koristite jednobojne monohromatske saksije i vaze u koje ćete staviti svoje cvijeće. Postavite ih na prozorske daske, svijetla mjesta ali ne pod utjecajem direktne sunčeve svjetlosti. Budite sigurni prilikom izbora biljaka da ćete imati vremena da se brinete o njima ako ste zaboravni izaberite one sobne biljke koje ne zahtjevaju preveliku njegu.

PRAŠINA

Ne morate da brišete svakodnevno baš sve površine u stanu, ali obratite pažnju na stolove, noćne stoliće, ravne površine komoda, gornje ivice ramova slika… Za ovaj posao opremite se sa mnogo mikrofiber krpa. Prednost mikrofiber krpa u odnosu na druge je da ne samo da čiste prašinu već je i zadržavaju u sebi a bez upotrebe vode i drugih sredstava. A sada tajna kako da vam sve bude bez prašine! Sakrijte ove mikrofiber krpe unutar ladica koje koristite, ispod sofe,  u stol koji treba čistiti i kada god posegnete na ovo mjesto vidjećete krpu, uzmite je manite nekoliko puta i prašina je nestala. Nakon toga potrebno je da samo krpe jednom ili dvaput mjesečno operete i opet rasporedite po “strateškim” mjestima u stanu.

Kao što ste vidjeli za vidljive promjene u vašem domu nisu potrebna velika sredstva već samo malo truda i ideja.

Tagged under

Leave a Reply