Kakav vama treba vrtni namještaj?

Većina kupovini vrtnog namještaja pristupa impulsivno što tek kasnije dolazi do izražaja. Prevelik namještaj, preniske stolice, namještaj koji se svojim stilom ne uklapa u izgled dvorišta,… samo su neke od posljedica nepoznavanja kakav vam je vrtni namještaj potreban. Nije dovoljno samo odrediti materijal od koga želite svoj vrtni namještaj već i njegovu funkciju. O funkciji vrtnog namejštaja govorićemo u nastavku.

VRTNI NAMJEŠTAJ ZA RUČAVANJE

vrtni namjestaj1

Počnite od toga da razmislite kakvu funkciju ima prostor gdje namjeravate postaviti vrtni namještaj? Da li ćete ga koristiti samo za druženje navečer sa porodicom i prijateljima? Možda namjeravate da ga koristite za nedjeljne ručke kada to vrijeme dozvoljava? Možda ste zaljubljenik partijanja pa često organizujete zabave i roštiljanja? Najbolje rješenje za sva ova dešavanja je vrtni namejštaj za ručavanje koji uključuje stolice i veliki stol. Ako želite formalniji izgled izaberite klasičnije stolice i stol pravougoanog oblika a ako želite neformalniji izgled možete izabrati visoke, barske stolce i okrugli stol. Takođe, razmislite koliko vam je stolica potrebno. Optimalan broj za one koji vole da priređuju druženja u svom dvorištu je 6-8 stolica.

VRTNI NAMJEŠTAJ ZA SJEDENJE

vrtni namjestaj2

SLikZa razliku od vrtnog namještaja za ručavanje, vrtni namješta za sjednjee je dosta niži i udobniji. Zato prilikom kupovine obavezno ga isprobajte. Najčešće je u vidu fotelja i kauča. Fotelje i kauče ćete često koristiti pa ih kupite od kvalitetnog materijala koji je izdržljiv i otporan na habanje. Nemojte zaboraviti dekoracije kao što su jastuci, dušeci, i sl. U ovu vrstu vrtnog namještaja se ubraja i klupa. Na tržištu postoji veliki izbor vrtnih garnitura za sjedenje od različitih materijala: rattana, pletenog pruća, žice, aluminijmadrveta,… pa prilikom izbora obratite pažnju na stil i način izrade kako bi se uklopio u postojeći izgled vašeg eksterijera.

NAMJEŠTAJ ZA SUNČANJE

vrtni namjestaj3

Namještaj za sunčanje služi za mnogo više stvari a ne samo za sunčanje. Na njemu možete: drijemati u hladu, čitati knjigu, kao zamjena za vrtni akuč, itd. Naravno, osnovna mu je uloga kao ležaj za sunčanje. Namještaj za sunčanje može biti klasičan i moderan a izbor materijala uglavnom diktira i stil. Elegantni kreveti za sunčanje dolaze i sa različitim dodacima kao što su: suncobran, baldahin, stolić,… Pošto je ovaj namještaj vrlo često izložen visokim temperaturiama posebno je bitno izabrati kvalitetne materijale. Rattan se ne preporučuje jer na suncu blijedi. Metal se zna jako zagrijati a i dosta je težak. Drvo pak zahtjeva održavanje, redovno premazivanje zaštitinim sredstvima.

VRTNI NAMJEŠTAJ ZA MALE PROSTORE

vrtni namjestaj4

Mali prostori zahtjevaju vrtni namještaj napravljen od materijala koji ne izgledaju teški i koji svojom veličinom ne odudaraju od prostora u kome su. To mogu biti pletene fotelje, stolci, okrugli stolovi ili stolovi koji se montiraju na ogradu. Najčešće se kupuju setovi od dvije stolice/fotelje i jednog stola. Ako volite da pravite zabave kupite stolice koje se mogu čuvati jedna u drugoj akko ne bi zauzimale mnogo prostora.

Kao što ste vidjeli, izbor vrtnog nije jednostavan i treba mu se posvetiti određena pažnja ako ništa, onda zbog udobnosti.

Tagged under

Leave a Reply