Kakav pod izabrati za kupaonicu?

Kada dođe do dizajniranja kupatila, podovi, u atraktivnosti kupatila, igraju veliku ulogu. Pored zidova podovi su najveća površina u kupatilu i kao takva privlače najviše pažnje. Oni kao takvi svaki dan su u upotrebi. 

Zapamtite, podovi u kupaonici moraju da budu sigurni. Budimo realni, kakva je korist od lijepog, ekskluzivnog poda ako vi i vaši najmiliji zbog klizavosti završite u hitnoj pomoći. Prilikom izbora pazite da materijal koji izaberete nije klizav. Ako se pitate “ako su podovi klizavi zašto ne postaviti itison od zida do zida”, razlog je jednostavan zašto se to ne radi. Kupaonice su po pravilu male prostorije koje su izložene ekstremnoj vlagi. Posljedice su, buđ, habanje, pljesan, smrad… Zbog toga instalirajte podove otporne na vlagu, koji se lako čiste. U suprotnom, prije ili kasnije moraćete pristupiti vanrednim sanacionim poslovima.

Pravilo #1 Izbjegavajte tepihe velikih površina. Tepisi su nezgodni za čišćenje, skloni pojavi pljesni. Zamislite tepih koji je non stop vlažan, buđav, koji se sporo suši. Loša situacija koju stvara mokar tepih postaće još gora kad počne da širi neugodan miris.

Pravilo #2 Izbjegavajte drvene podove. Vlaga će u vrlo kratkom periodu dramatično početi da uništava ovakav pod. Ukoliko se ipak odlučite za drveni pod obratite pažnju da nema pukotina u podu nastalih slaganjem kako bi izbjegli nakupljanje vlage. Umjesto drvenog poda možete postaviti i laminat predviđen za vlažne prostorije. Laminat je jeftin, lako se postavlja i lako se čisti.

 

Iako postoje materijali koje trebate izbjegavati ipak postoji veliki broj materijala koji vam ostaju.

Glamurozno mermerno kupatilo.

Glamurozno mermerno kupatilo.

Kamen

Kamen je najskuplji materijal, ali njegovom upotrebom kreiraćete luksuzni izgled  u svojoj kupaonici. Najčešće se upotrebljavaju mermer i krečnjak. Međutim, kameni podovi imaju jednu manu, klizavi su. Zbog toga moraju se poslije nekog perioda upotrebe prevući materijalom koji smanjuje klizavost. Pošto je kamen hladan moraćete da prekrijete manju površinu nekim tepihom kako bi imali gdje stati nakon tuširanja.

Keramičke pločice

Ovaj tip kupatilskih podova je jeftin, trajan i otporan na vlagu. Instalacija keramičkih pločica u kupatilu je jednostavna i možete izabrati neke između mnoštva: boja, veličina, stilova i oblika. Eksperimentišite sa keramičkim pločicama kako bi stvorili unikatan i dekorativan dezen u svojoj kupaonici. Uvijek je bolje kupiti kvalitetnije pločice. Postoji mogućnosti da će vam vremenom nešto pasti na njih, manja je vjerovatnoća da će se oštetiti ako su kvalitetne. Prilikom kupovine uvijek kupite 1 ili 2m² više kako bi imali čim zamijeniti oštećene pločice.

Vinil pločice

Vinil pločice su idealne za ljude kojima je potrebno brzo i lako postavljanje poda u kupatilo. Postoji veliki broj dezena i boja ovih pločica. Možete i sami pokušati postaviti ove pločice, trebaće vam malo više vremena ali s obzirom na lakoću postavljanja ne bi trebalo da imate problema.

Staklene pločice

Staklene pločice preporučujemo ljudima koji uživaju u neobičnom, koji traže unikatna rješenja i koji nisu spremni na kompromise. Postavite staklene pločice na pod, zidove i u tuš kabinu. Otporne su na vlagu i dugotrajne. Staklene pločice su idealne za ljude orijentisane na očuvanje životne sredine, neke se prave od recikliranog stakla. Prilikom kupovine kupite male pločice, ne želite riskirati pucanje pod pritiskom i moguće povrjeđivanje. Poseban izazov biće osmišljavanje izgleda mozaika koji možete stvoriti od staklenih pločica. Prilikom postavljanja mozaika neophodno je da unajmite dobrog keramičara koji će vaš plan sprovesti u djelo.

Laminat

Kao što smo rekli čisto drvo nije najbolje rješenje za oblaganje podova u kupaonici. Međutim, laminat je odlična zamjena. Izaberite boju hrasta ili breze ako želite da imate izgled pravog drvenog poda.

Tagged under

Leave a Reply