Kada posaditi sjeme za rasadu – drugi dio

Određivanje vremena kada treba zasaditi sjeme je od ključne važnosti i zahtjeva planiranje unaprijed. Počnite sa malim istraživanjem. Pokušajte odrediti datum kada se najčešće dešava zadnji mraz u vašem regionu. Naravno, ako promašite par dana ništa strašno. Potom dolazi druga faza planiranja, kada ćete zasijati sjeme.

Vrijeme sadnje sjemena zavisi od toga koju vrstu ste izabrali za sadnju. Nećete sve biljke saditi u isto vrijeme. Najčešće ćete na pakovanju sjemena naći kada je vrijeme sa sadnju rasade u vrt. Od toga datuma brojite unazad sedmice koje pišu na pakovanju i tad ga posadite. Takođe, na kesici može samo do stoji koliko sedmica prije zadnjeg mraza je sjeme potrebno posaditi. Ako ne postoji ništa od navedenog na kesici sjemena, posadite ga 6-8 sedmica prije zadnjeg mraza!

Ako sjeme zasadite isuviše rano moraćete ga duže držati u zatvorenom a ono će onda postati preslabo za presađivanje u vrt. Imajte na umu da sjeme koje se razvija na temperaturi ispod 20ºC se sporije razvija. U tom slučaju dodajte još jednu sedmicu na planirano vrijeme sadnje. Isto tako ako je prostor gdje formirate rasadu topliji od 25ºC sjeme posadite sedmicu kasnije.

Ako još niste pročitali naš prvi dio vodiča o stvaranju rasade kliknite ovdje.

Tagged under

Leave a Reply