Kada je najbolje šišati magnoliju?

Magnolija počinje da cvjeta u rano proljeće i prije nego što se listovi razviju. Nakon toga ali smanjenim intenzitetom cvjetaju tokom ljeta. Redovnim, planiranim orezivanjem magnolije možete držati određene veličine i spriječiti njihovo širenje.

Magnolija

Magnolija

Magnolije se NIKADA  ne šišaju u jesen, zimi ili u proljeće! Magnolije se šišaju odmah nakon prvog talasa cvjetanja tj. u proljeće. Šišanje u jesen, zimu ili rano proljeće može rezultirati izostankom cvjetanja ili drastično smanjenim cvjetanjem.  Nikada nemojte ošišati više od jedne trećine magnolije. Šišanje je veliki stres za biljku pa je nakon toga podložna bolestima i napasnicima. Najbolji način je redovno uklanjanje pojedinih izdanaka tokom perioda od više godina. Također, ako uočite oštećene, bolesne ili suhe grane nemojte oklijevati da ih odsječete u bilo koje doba godine. Grane odsječene u periodu cvjetanja izazvaće ubrzano opadanje pupova i cvjetova jer u tome periodu biljka svu svoju energiju usmjeri na cvjetove. Ako energiju usmjeri u zaliječenje odsječene grane neće imati dovoljno za cvjetove pa stoga im se cvjetovi suše i opadaju.

Prilikom šišanja mladih biljaka zadržite prirodni oblik drveta magnolije. Većina magnolija ima deblo i tanke, elegantne grane. Neke sorte rastu u obliku žbuna, sa višestrukim stabljikama. Ako niste sigurni kako vaša magnolija raste, konsultujte se sa stručnim licima. Ako se manje, slabije grančice ukrštaju sa dominantnim, uklonite ih. Uklonite i grane koje su pod uglom od 30º i manjim jer kasnije mogu stvarati probleme i pući pod pritiskom snijega.

Magnolija je prekrasno drvo koje će uljepšati vaš vrt. Nemojte propustiti da ga imate.

Tagged under

Leave a Reply