Kada i kako se šiša (orezuje) lavanda?

Lavanda je ljekovita biljka iz porodice mente. Kao što većina zna cvjeta mali ljubičastim cvjetovima koji se stvaraju na žbunastoj i bujnoj biljci. Koristi se za proizvodnu sapuna, šampona, parfema… a zbog svoga opojnog, prijatnog mirisa. Najbolje raste na sunčanim mjestima u siromašnom tlu.

Orezivanje lavande poslije prvog cvjetanja

Orezivanje lavande poslije prvog cvjetanja

Lavanda svake sezone stvara sve veće žbunje a njeno stablo vremenom počinje da bude drvenasto. Iz razloga što vremenom gubi svoj oblik i ljepotu potrebno ju je svake godine pravilno orezati. Na taj način lavanda ostaje zdrava i atraktivna. Orezane lavande proizvode više cvjetova i ljepše i intenzivnije mirišu.
Pogrešno izabrano vrijeme za šišanje lavande ima za posljedicu slabu i ne toliko lijepu biljku sa osjetno manjim brojem cvjetova. Lavanda se šiša tj. orezuje u avgustu. Zašto avgust? Avgust je najtopliji mjesec u godini i tokom tog perioda biljka je u fazi mirovanja. U fazi mirovanja biljka se priprema za sljedeću sezonu.

Kako se orezuje lavanda? Za pravilno orezivanje lavande potrebne su vam dobre, dezinfikovane makaze. Dezinfekciju možete obaviti tako što ćete oštricu makaza premazati alkoholom ili varikinom. Prvo uklonite sve izdanke koji izlaze van planiranog prostora za lavandu. Takođe, uklonite polomljene, suhe i bolesne grančice. Ovakve grančice mogu uzrokovati bolest. Potom biljku skratite na trećinu ukupne visine. Ovo će omogućiti da biljka bude bujnija sljedeće sezone sa više cvjetova.
Lavandu možete malo skratiti i na kraju prvog vala cvjetanja i to samo izadnake sa uvelim cvjetovima. Nadamo se da smo vam riješili neke dileme u vezi sa tim kad i kako šišati lavandu.

Tagged under

Leave a Reply