Jezero u vrtu ili ribnjak, gdje i u kojem stilu

Najbolja lokacija je tamo gdje je dvorište ravno, iznivelisano. Uzmite u obzir udaljenost od kuće i mogućnost postavljanja vrtne garniture u blizinu jezerceta. Za vrijeme vrućih ljetnih dana, voda u vrtu će vam pružiti osvježenje i relaksaciju.

Ribnjak

Ribnjak

Planirajte najdirektniju moguću liniju do kuće kojom ćete do vrta dovesti električnu energiju i vodu. Prilikom odlučivanja gdje ćete napraviti jezerce u dvorištu postarajte se da ne bude na mjestu gdje se nalaze druge vodovodne, strujne, kanalizacione instalacije. Voda i struja biće vam potrebni za obnavljanje nivoa vode u jezercetu kao i za rad pumpe. Vodu možete dovesti i običnim crijevom svaki put kada se nivo vode u jezercetu spusti usljed isparavanja.

Za uspješan i lijep vodeni element u vrtu potreban je balans sunca i hladovine. Ako planirate da uzgajate cvjetajuće vodene biljke biće vam potreban sunčan položaj jer te biljke vole pregršt svjetlosti. Što više sunca vaše jezerce ima to će biti širi izbor biljaka koje ćete moći uzgajati na njegovom obodu ili u njemu. Ako imate namjeru da uzgajate ribice u jezeru tj. ribnjaku pazite da imaju dovoljno hladovine tokom najtoplijih dijelova dana. Hladovinu možete obezbijediti i sadnjom  vodenih ljiljana i lokvanja ali i grmlja po obodu jezerceta bilo u zemlji ili u saksijama. Izbjegavajte postavljanje jezera ispod velikog drveća.  Lišće koje pada ili iglice zagađuju vodu i akumuliraju se na dnu jezera, takođe mogu da začepe pumpu i sisteme za filtraciju. Ako ipak to želite, tokom jeseni montirajte mrežu iznad jezerceta kako bi spriječili upadanje opalog lišća.

Formalno vrtno jezerce

Formalno vrtno jezerce

Stil vrtnog jezera ili ribnjaka isključivo zavisi od vas. Suštinski stil vrtnog jezera trebao bi se poklopiti sa stilom vrta i kuće. Normalno je da nećete napraviti moderno jezerce u zen, japanskom, vrtu. Jezerca u vrtu se najčešće dijele na formalna i neformalna. Formalna jezerca su jasnih i simetričnih linija. Neformalna jezerca imaju prirodni izgled sa mnoštvom vodenih i močvarnih biljaka u njemu i oko njega. Uglavnom su nepravilnog oblika. Ne rijetko u svom sastavu imaju i tekuću vodu koja može da predstavlja vodotok ili vodopad. Bez obzira za koji se stil odlučite budite sigurni da ćete imati prekrasan novi dio vašega vrta u kome ćete uživati.

Uređenje vrta i vodeni element – sigurnost

Tagged under

Leave a Reply