Jesenje saksije za vrt ili balkon

Uzgoj cvijeća u saksijama nije rezervisan samo za ljeto. Jesen je odlično vrijeme da svoje saksije osvježite, a neke i nanovo zasadite, novim biljkama koje će uljepšavati vaš vrt ili balkon do prvog snijega. Baš kao i za ljetnje kombinacije biljaka u saksijama i sada obratite pažnju na tri osnovna tipa cvijeća koja čine strukturu svake saksije. Zbog toga smo sakupili nekoliko ideja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za sadnju cvijeća u saksije ove jeseni.

saksije1

Igrajte se kontrastima. Ovaj ukrasni šaš je svijetao i odličan je spiller jer omekšava ivice ove kombinacije. Pored njega u saksiji su upotrijebljeni i Aster Purple Dome i ukrasni kelj.

saksije2

Ova dugačka saksija je podignuta kako se ne bi izgubila forma i kako bogatstvo boja ne bi ostalo neprimjećeno. U njoj su posađene: hrizanteme u dvije boje, ukrasni kelj i Senecio cineraria biljka listova srebrene boje.

saksije3

Idealna dekoracija za verandu ili terasu je pokretna saksija koja se može improvizovati sa tačkama. U ovom aranžmanu kombinovan je veliki broj biljaka i dekoracija, pa vidimo: bundeve, ukrasne tikve, ukrasnu travu, suhe kadifice, iris, indijanski kukuruz, Celastrus,…

saksije4

Hrizanteme su najlakše za dekorisanje. Veliki broj boja, veličina i oblika omogućava brojne mogućnosti. Probajte ih kombinovati sa dekorativnom travom. Takođe, neke izdignite kako biste stvorili zanimljiviju sliku.

saksije5

Ova prozorska saksija je izuzetno dekorativna što zbog boja što zbog drveta od kojeg je napravljena. U saksiji su posađeni: Festuca, Sedum srebrene boje, ukrasni kelj, Aster i Calibrachoa.

saksije6

Pokušajte da boja saksije prati boju cvjetova biljaka koje ste posadili. Rezultat je zapanjujući. Druga mogućnost je da upotrijebite kontrastne boje. Ilikombinujte obje metode. Ako se odlučite za posljednje rješenje ovaj primjer vam može biti inspiracija. U žutu saksiju su posađeni: Nemesia Sunsatia Mango i Afrička margareta Osteospermum su žutih nijansi, dok su kontrastnih nijansi: koralni zvončić Heuchera Amethyst Misti Euphorbia Efanthia.

saksije7

Aster je nezamjenjljiv tokom jeseni. I kad sve druge biljke prođu, tamno ljubičasti cvjetovi, ne mogu ostati neprimjećeni. Posebno će biti lijep kada se kombinuje sa biljkama svijetlo zelenih listova ili listova srebrene boje kao što su npr. Helichrysum Icicle i ukrasni kupus.

saksije8

Nije teško pogoditi koja je biljka glavna zvijezda ove jesenje kombinacije. Tamni listovi ukrasne zobi su prava atrakcija ove saksije. A posebno se ističu kada je biljka okružena sa cvjetovima zlatne krizanteme.

Tagged under

Leave a Reply