Jesenje čišćenje vrta

Kako se zima primiče i većina biljaka u našem vrtu vene, vrijeme je da vrt pripremimo za hladne dane. Jesenje čišćenje vrta je važno u održavanju vrta zdravim i u dobroj kondiciji.

jesenje ciscenje vrta1Prvi korak u čišćenju je uklanjanje svih materijala koji su služili kao potpora biljkama: mreže, štapovi, ljestve… One koje možete ponovo upotrijebiti sljedeće godine, sklonite na suho mjesto. Prije nego ih ostavite pošpricajte ih rastvorem izbjeljivača i vode i to u omjeru 1:2 kako biste uništili prenosnike bolesti. Nakon toga iz vrta uklonite sve uvele biljke, opale plodove, orezane izdanke višegodišnjih biljaka ali izvadite i oboljele biljke. Ako su ostaci biljaka zdravi bacite ih na komposište, u protivnom spalite ih ili odlo\ite na smetljište.

Da biste podlogu ostavili u dobroj kondiciiji uklonite sa nje malč (ako nije organskog porijekla) a potom po njoj raspite sloj komposta ili stajskog đubriva. Takođe, ako je zemlja isuviše kompaktna razmislite o tome da je izorete ili izašovate.

Pogrešno je čekati da prvi mraz uništi biljke. Sa čišćenjem počnite onog trenutka kada cvjetanje jesenjih biljaka izgubi na intenzitetu. Jednom kada jednogodišnje biljke počnu da venu sa sezonom je gotovo i ništa vas ne sprečava da započenete sa čišćenjem i pripremom vrta ali i višegodišnjih biljaka za nastupajuću zimu.

Tagged under

Leave a Reply