Jesen u vrtu

Bez obzira što je tek sredina ljeta, vrijeme je da vas upoznamo šta ćemo raditi u jesen. Jesen je period godine koji je jednako važan, ako ne i važniji za planiranje i radove u vrtu od proljeće. Iako ste cijelu sezonu naporno radili, još nije gotovo.

Neko je jednom rekao da je 30% uživanja u radu u vrtu planiranje za sljedeću godinu. Već sad počnite sa planiranjem. Ako nešto želite da mijenjate u svom dvorištu sad je vrijeme, kada nema toliko posla, da razmišljate šta i kako da promijenite. A već od kraja septembra sve što ste isplanirali implementirajte.

NarcisAko želite u rano proljeće da vam se vrt zazeleni sa prvim vijesnicima proljeća kao što su narcisi i krokusi, posadite ih na jesen. Posjetite vrtni centar i ako nemaju gomolje ili sjeme koje vam je potrebno naručite ga. Posadite ih na odgovarajuću dubinu. Tulipani se sade na dubinu od 15cm a krokusi na dubinu od 8cm. Najbolje je da ih posadite oko 10. oktobra.

Rano proljetno cvijeće kod svih izazove najljepše osjećaje jer simbolizuju novi život. Zbog toga već u jesen posadite u vrt maćuhice, dan-noć ili  Violax wittrockiana. Već početkom avgusta posadite sjeme u rasadnik kako bi u oktobru mogli da ga presadite u leje.

Da li ste znali da se i lavanda sadi u jesen.

Idealno vrijeme za sadnju grmlja i drveća je jesen. Nakon sadnje a prije prvog mraza bitno je obilno zaliti grmlje i drveće koje ste posadili kako bi se razvilo korijenje.

Dan-noćVišegodišnje biljke uredite za jesen, skratite ih. Ruže orežite zimskom rezidbom. Pokupite lišće. A buduće leje okopajte kako bi zemlje dobro izmrzla i bila rastresitija. Sve biljne ostatke kompostirajte!

Kako bi osigurali ujednačenu temperaturu za korijen biljaka, zemljište oko njih pokrijte prostirkom za tlo ako to već niste.

U avgustu i septembru ćemo detaljno pisati o planiranju vta za sljedeću sezonu, jesenjem uređenju vrta i sadnji cvijeća u jesen.

Tagged under

Leave a Reply