Jeftini načini kako da učinite vaš dom ugodno toplim ove zime

Na našim područjima su zime umjereno hladne i svaki savjet koji će dovesti do uštede energenata koji se koriste za zagrijavanje prostorija je dobrodošao. Jedna od alternativa električnoj energiji ili čvrstim gorivima je solarna energija, ali postavljanje instalacija je dosta skupo.

  • Zatvarajte vrata na sobama koje ne koristite tako često. Nema potreba da zagrijavate sobe u kojima ne provodite vrijeme. Ovo će pomoći da se dio stana u kome provodite većinu svoga vremena brže zagrije i da ima konstantnu temperaturu. S obzirom na brže zagrijavanje, vaši grijni uređaji neće imati potebu da rade non stop i samim tim ćete smanjiti potrošnju energije.
  • Vrlo često kroz šupljine na vratima struji vazduh, u ovom slučaju hladan vazduh, i rashlađuje vam prostoriju. Zaustavite prodor hladnog vazduha kroz šupljine tako što ćete u okvir ili štok vrata zalijepiti samoljepljivu spužvastu traku. Ovo isto uradite i ako imate problema sa prozorima. Na ovaj način spriječit ćete rashlađivanje stana i nepotreban dodatni rad uređaja za grijanje.
  • Ako imate parket, laminat ili pločice, zima je idelano vrijeme da upotrijebite tepihe i da prekrijete svoje podove. Ovo se posebno odnosi na one koji imaju prazan prostor ispod svoga stana (podrumi, drugi prazan stan ili garaža). Hladan vazduh se probija naviše i tepisi će spriječiti rashlađivanje prostorije.
  • Tokom dana sklonite roletene, zavjese i sl. sa svojih prozora i dopustite sunčevoj svjetlosti da uđe u vaš dom. Ovo je posebno bitno za one kojima se dio stana koji zagrijavaju nalazi na južnoj strani. Čim se počne smrkavati, ponovo navucite zastore za prozore jer su i oni jedan vid izolacije.
  • Prilikom odlaska u krevet smanjite grijanje u prostorijama u kojima ne spavate ili ga potpuno ugasite. 
Tagged under

Leave a Reply