Izbor vrtnog namještaja

Nije bitno koliku baštu imate veliku ili malu sa pravim namještajem od vrta ćete učiniti dodatni životni omiljeni prostor. Za balkone, terase ili manje bašte tražite manje komade vrtnog namještaja koji neće zauzeti mnogo prostora i koji se mogu lako skloniti.

Za veća dvorišta možete da uzmete sav namještaj kao za dnevnu sobu što uključuje i sofu, fotelje, stolić, krevete za sunčanje… Stil vrtnog namještaja zavisi od efekta koji želite pstići. Za domaćinsku atmosferu koristite drveni namještaj, za chic, urban izgled bistro metalni sto i stolice su idealni, dok namještaj od ratana se uklapa u svaki stil.  Prije kupovine razmislite gdje ćete namještaj držati tokom zime i shodno tome birajte i veličinu. Uvijek investirajte u malo kvalitetnije komade vrtnog namještaja, ne morate odmah sve kupiti, možete svake godine kupiti po nešto i tako sklopiti svoju idealnu vrtnu garnituru.

Pored izgleda tj. stila vrtnog namještaja obratite pažnju i na izbor materijala od koga je namještaj napravljen.

Namještaj za vrt od drveta.

Namještaj za vrt od drveta.

Tikovina – je dugovječan materijal za sva podneblja i za sve vremenske prilike. Tikovina ima veliki postotak masnoće u sastavu zbog toga može podnijeti velike vrućine i hladnoću. Tikovina se može ostaviti čitavu godinu izložena atmosferskim prilikama i neprilikama. Mala je vjerovatnoća od truljenja i listanja usljed vlage ali je ipak preporučljivo da se tokom zime prekrije.  Čisti se vrlo lako, četkom i blagim deterdžentom a pošto se osuši dobro je premazati zaptivnom masom.

Vrtni namještaj od sintetičkog ratana.

Vrtni namještaj od sintetičkog ratana.

Ratan – je idealan sintetički super lagani materijal. Vrlo je sličan prirodnom materijalu ali mnogo trajniji i otporniji na vremenske prilike. Može se naći u različitim oblicima, teksturama i bojama. Za razliku od prirodnog, sintetički ratan je otporan na mraz, vodu i UV rezistentan (što sprečava namještaj od ratana da posvijetli od sunčeve svjetlosti).  Prirodni ratan je u stvari vrsta palme koja raste u vidu loze u tropskim i suptropskim predjelima. Po pravilu prirodni ratan je mnogo skuplji od sintetičkog. Prirodni ratan je dosta osjetljiviji od sintetičkog ratana stoga ga je tokom zime neophodno ostavljati u unutrašnjem prostoru. Sintetički ratan se lako čisti, toplom vodom sa deterdžentom. Tokom zime ga je poželjno ostaviti u neki zatvoren prostor.

Vrtni metalni namještaj, bistro set.

Vrtni metalni namještaj, bistro set.

Metal – je najdugovječniji vrtni namještaj. Postoje različiti oblici i veličine metalnog vrtnog namještaja. Metalni vrtni namještaj se vrlo lako održava. Vrlo često se kombinuje sa drugim materijalima kao što se staklo ili kamen. Metalni namještaj najčešće je čelični ili aluminijumski. Jedina manačeličnog namještaja je što se tokom vrelih ljetnih dana isuviše zagrije, to nije slučaj sa aluminijumskim namještajem.

Prilikom kupovine vrtnog namještaja imajte na umu da će ovaj namještaj trajati dugi niz godina. Investirajte malo više kako bi imali dugi niz godina kvalitetan i trajan vrtni namještaj.

Tagged under

Leave a Reply