Ideje za uređenje malog dnevnog boravka

U dnevnom boravku se najbolje vidi posjedujete li ili ne, stil. Dnevni boravak ne mora da bude ekstravagantna ili veliki da bi pokazao ko smo i šta volimo. Dnevni boravak oslikava vaš lični stil.

Postoji mnoštvo “pravila” kako treba ili kako ne treba dizajnirati mali prostor, međutim svako pravilo ima izuzetak . Ostanite vjerni sebi i primjenite one savjete koji vam odgovaraju. Mali dnevni boravak je najčešće pokazatelj da imate i mali stan. Vitalno je da razmišljate praktično. Da obezbijedite funkcionalan prostor ali ne na uštrb stila.

U garsonjerama se na vrlo jednostavan način može razgraničiti dnevni boravak od spavaće sobe. Jedan od načina je nešto širi stub bilo zidani ili od gips-kartonskih ploča. Drugi je postavljanje odgovarajućeg plakara. Vrlo često dnevni boravak neće imati dovoljno prostora za veliku sofu. U tom slučaju fokusirajte se na modularne fotelje ili akcentne stolice. Dvosjed je uvijek dobro rješenje.

Način da se dnevni boravak odvoji od spavaće sobe

Način da se dnevni boravak odvoji od spavaće sobe

Koloritna dnevna soba je odličan način da skrenete pažnju sa  male površine a privučete je zanimljivim dizajnerskim rješenjima kao što je ovaj veliki tabure umjesto kafe stolića. Također, u opremanju i uređenju malog dnevnog boravka vrlo bitnu ulogu igra rasvjeta. Nekada nije poželjno u dizajnu malih enterijera koristiti proporciju, izaberite elemente koji su veći nego što bi se očekivalo za mali dnevni boravak. Na primjer postavite dvije velike podne lampe koje će imati funkcionalnu i estetsku ulogu.

mali_dnevni_boravak_2

Elementi koji nisu proporcionalni prostoru unijeće novu energiju u dnevni boravak

Zašto koristiti samo monohromatske boje u uređenju dnevnog boravka? Mnogo je zanimljivija igra boja, dezena i tekstura. Imajte na umu da imate jednu ili dvije osnovne boje koje ćete provući kroz cjelokupni dizajn dnevne sobe. Birajte šemu boja pažljivo. Svijetli, neutralni tonovi u dvije nijanse neka vam budu glavne boje, pogledajte na slici ispod kako to izgleda.

Za zanimljiv dizaj upotrijebite različite boje, dezene i teksture.

Za zanimljiv dizaj upotrijebite različite boje, dezene i teksture.

Mali dnevni boravci po pravilu su topliji i udobniji. Ako ste za zidove ili namještaj upotrijebili neku jaču i tamniju boju upotrijebite svijetle podove, parket, brodski pod ili laminat a tepih dodajte kao način da u dizajn inkorporitrate teksturu.

Mali dnevni boravak uređen u eklektičnom stilu

Mali dnevni boravak uređen u eklektičnom stilu

U nastavku pogledajte još nekoliko ideja za uređenje male dnevne sobe.

Tagged under

Leave a Reply