Ideje za uređenje male spavaće sobe

Ako vam je budžet malen kao i kvadratura vaše spavaće sobe to ne znači  da ne možete imati velike ideje. Učinite svoju spavaću sobu utočištem, vizuelno je povećajte svijetlim bojama i ogledalima i dekorišite predmetima koji vam znače. Ovo su samo neke od ideja kako malu spavaću sobu učiniti ljepšom i većom.

UPOTRIJEBITE UMIRUJUĆE BOJE

Plavo-siva boja

Plavo-siva boja

Spavaća soba je idelano mjesto gdje možete upotrijebiti hladne, umirujuće tonove. Takve boje ne samo da će učiniti da bolje spavate već će i samu spavaću sobu učiniti većom. Nježno plavo-siva je odličan izbor, ona ne samo da će se slagati sa jednostavnim bijelim namještajem već će njegovu jednostavnost učiniti privlačnom i estetski superiornom. Za pod izaberite neku svijetlu nijansu. Obojite sve zidove u ovu boju dok plafon i pod obojite svjetlijom nijansom. Ne koristite namještaj do zemlje već onaj koji je odignut na noge. To će pomoći da vaša mala spavaća soba izgleda veće nego što jeste.

PRENOSIVE POLICE

Police u vidu merdevina

Police u vidu merdevina

Male prenosive police pa i one improvizovane koje se lako mogu ukloniti kada vam nisu potrebne su odličan komad namještaja za spavaću sobu. Police u vidu merdevina će poslužiti svrsi. Na donje veće police možete stavljati veće predmete dok na gornje uže police sitnije. A kada vam ne trebaju ove ljestve-police jednostavno ih sklopite i stavite u plakar.

NAMJEŠTAJ OD PROVIDNE PLASTIKE ILI PLEKSIGLASA

Providan namještaj

Providan namještaj

Ako želite da omogućite da što više prirodne svjetlosti cirkuilše kroz vašu spavaću sobu onda izaberite neke komade namještaja od pleksiglasa. Danas možete pronaći ovakve stolice po izuzetno povoljnim cjenama ali i stoliće koji vam mogu poslužiti kao noćni ormarići.

KUPUJTE NAMJEŠTAJ SA NOGICAMA

Namještaj sa nogicama

Namještaj sa nogicama

Kao što smo rekli, namještaj odignut od zemlje stvara iluziju veće površine. To znači da kupite krevet, komodu, stolice ili noćne ormariće na tankim nogama koje će namještaj odignuti od zemlje bar 20cm. Bitno je što više podne površine ostaviti vidljivom.

KREVET NA SPRAT

IKEA krevet na sprat

IKEA krevet na sprat

Mnogo članova u jednom stanu nameće potrebu za iskorištavanjem i vertikalnog prostora. Postoji nekoliko rješenja za krevete na sprat, na slici je krevet na sprat proizveden u IKEA-i. Takođe, ispod jednog krevtea se može nalaziti drugi krevet koji se može lako transformisati u sofu. Ne zaboravite u ovom slučaju instalirati visoke police kako bi onaj ko spava na spratu imao mjesto gdje da stavi: stolnu lampu, bokal sa vodom, knjige, laptop i sl.

ZIDNA RASVJETA

Zidna rasvjetna tijela

Zidna rasvjetna tijela

U malim spavaćim sobama nekada je toliko malo prostora da jednostavno nemate mjesta za neku lampu, a rasvjeta je u malim prostorima izuzetno bitna. U tom slučaju upotrijebite zidne svjetiljke.  Te lampe mogu biti kao na slici ili u retro stilu sa mogućnošću pomjeranja kako vam u kom trenutku odgovara.

BIJELI NAMJEŠTAJ

Možda se mnogi neće složiti sa nama jer smatraju bijelu boju isuviše hladnom i sterilnom ali upotreba bijelog namještaja u maloj spavaćoj sobi je pun pogodak. Spavaća soba uređena bijelim namještajem izgledaće kohezivnije i svjetlije. Bijeli krevet sasvim sigurno neće dominirati pojavom kao što bi dominirao neki u nekoj tamnijoj nijansi. 

ISKORISTITE UZGLAVLJE

Pametno uzglavlje

Pametno uzglavlje

Uzglavlje kreveta ne mora da bude samo estetske prirode već može poslužiti i kao dodatno skladište. Ovakva mjesta su skrivena i odlična za skrivanje stvari koje ne želite da se vide. Nemojte se ograničiti samo na policama, upotrijebite i ladice.

AKCENTI

Akcentne boje i motivi

Akcentne boje i motivi

Akcenti mogu da budu u vidu boje ili u vidu motiva. Možete kombinovati i boju i motiv, kao na slici. Najjednostavnije kombinacije su nekada i najljepše. Na slici vidite kombinaciju bijele i zelene boje obogaćenu motivima cvjetova. Ova spavaća soba izgleda svijetla i svježa. Ova šema je idealna za proljeće i ljeto.

OGLEDALO

Velika ogledala

Velika ogledala

Kupite veliko ogledalo koje će reflektovati svjetlost. Za sobe u vintage, klasičnom i shabby chic stilu izaberite klasični ram bijele boje. Spavaće sobe uređene modernom, eklektičnom, art deco stilu uljepšajte sa ramom kao na slici. Kupite najveće ogledalo koje možete priuštiti, naravno da dimenzijama odgovara vašoj spavaćoj sobi.

Tagged under

Leave a Reply